Змийско мляко / Chelidonium majus

Една незаслужено пренебрегвана билка.

Гостува ни нашият приятел Калоян /вляво/, който специализира в еко-общността Rasclat Team на о-в Тенерифе, Испания. Това са група млади хора, които обичат природата и споделят идеите на еко-земеделието. Отглеждат плодове и зеленчуци и отделят специално внимание на билките. Организират workshops за рециклиране и еко-земеделие. Имат школа по катерене и йога. В поредица от публикации ще ни представи няколко билки, които се срещат както в България така и в Испания и могат да бъдат полезни за всички, които ценят даровете на природата.

 

Verruguera  / Celidonia / Chelidonium majus/ Змийско мляко 

 
Наричано от народа още Брадавична билка, Божия милост, Богородична билка, дар Божий, златен корен, кръвоспираща билка и очен корен. Тези различни имена показват освен многобройните му приложения и на каква почит е било това лечебно растение, което днес от много хора се смята за отровен плевел.
Змийското мляко е многогодишно тревисто растение с оранжев млечен сок. Стъблата са разклонени, 30-80 см високи. Листата са пересто наделени, отгоре зелени, отдолу сивозелени. Цветовете са жълти, събрани по 2-6 в съцветия с дълги дръжки. Плодът е дълга шушулковидна кутийка. Цъфти от април-май чак до есента. Цялото растение е богато на гъст жълто-оранжев млечен сок.
 
Действие и приложение:
Змийското мляко има пазмолитично, успокояващо, жлъчегонно, и противовъзпалително действие. Сангвинаринът в малки дози потиска, а в големи възбужда централната нервна система, засилва чревната перисталтика и секрецията на храносмилателни сокове, особено на жлъчката. Протопинът тонизира маточната мускулатура. Берберинът има холеретична активност.
У нас растението се прилага за лечение на чернодробни болести (жълтеница, жлъчнокаменна болест), гастрит, колит и др., при които оказва болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично действие. Използва се и при бъбречни заболявания и отоци (действува диуретично),при лошо храносмилане,високо артериално налягане, хемороиди, за регулиране на менструационния цикъл, при скро-фули, глисти.
В дерматологията змийското мляко се използува за лечение на брадавици, мазоли, лишеи, екземи, рак на кожата.
Външно билката помага и при сиво перде и петна по роговицата на очите, даже при кървене и отделяне на ретината. Взима се листа от змийско мляко, измива се и крехката дръжка се струва между навлажнения палец и показалец. Получената течност се размазва с показалеца, при затворени очи, към ъгълчетата им. Макар и да не се нанася директно върху окото, тя въпреки това му се предава. Това важи за сиво перде, слабо зрение и профилактично за здрави, но пренатоварени очи.
Противопоказания: Лечението трябва да се провежда само при предписание и наблюдение от лекар (растението е силно отровно; предизвиква възпаление на лигавицата на стомаха и червата с диария, обща слабост и др.).
 
Използваема част на Змийското мляко:
Използва се както надземната, така и подземната част на растението и пресният сок от него при много и разнообразни заболявания.
 
Начин на употреба:
За лечение на брадавици, мазоли, лишеи, екземи, рак на кожата – външно, под форма на унгвенти / мазила и мехлеми / и със свеж сок от растението, като всекидневно трикратно се третират поразените участъци. Препоръчително е да се прилага около 7 дни. Сокът има разяждащо действие и се използва освен за лечение на брадавици и мазоли и тумори, също така и за затваряне на рани - много по-бързо зарастват.
Запарка на чай: Една равна чаена лъжичка само се попарва от ¼ л. вода.
Пролетен чай (кръвопрочистващ): листата, дръжките и цветовете се измиват и както са влажни, се изстискват в сокоизстисквачка (за външно приложиние).
Вино - 30 г змийско мляко заедно с корените се залива с 1/2 л бяло вино и се оставя 1-2 часа да престои в него. След това се прецежда и виното се пие на глътки.    
Пресен сок. Листата, дръжките и цветовете се измиват за да се извлече сок от тях, като се стриват между пръстите – за външно приложение. Може да се изстиска и със сокоизтисквачка, пресният сок може да престои до половин година в хладилник
Тинктура. Купува се като хомеопатично средство. От нея се вземат по 10-15 капки дневно в малко вода, два-три пъти дневно, при посочените болести.
 
Местообитание на Змийско мляко:
Расте по каменливи, влажни, сенчести места, покрити с храсталаци, из разредени гори в цялата страна докъм 1500 м н. в., обича южните горски окрайнини, край зидове и огради... Може да се намери и през зимата под снега, стига да сте запомнили местонахождението му.
 Етикети:

Остави коментар