Tamarix tetrandra / Тамарикс

Tamarix tetrandra / Тамарикс

  • Наличност: В наличност
  • 5.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Тамарикс
Латинско наименование
Tamarix tetrandra
Категория
Широколистен храст – с опадливи листа
Вид наземна част
Храст или ниско дърво
  /  
2.5-4 / 2.5-4 м.
Слънце
Цвят на листата
Синьо-зелен
Цъфтят май с многобройни бледорозови цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 80 см. Растенията са в 1 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Декоративно, медоносно, почвоукрепващо растение. Подходящо за единични и групови насаждения в градините и озеленяване на градски квартали. За жив плет. За укрепване и озеленяване покрай пътища и магистрали.

Описание

Тамариксът е атрактивен листопаден храст или ниско дърво с максимална височина до 4 м, но най-често около 1,5 - 2 м. Многобройните му извити дъговидно стъбла са обсипани с миниатюрни листенца с приятен синьо-зелен цвят, наподобяващи люспи.
Многобройни бледорозови цветове, събрани в гроздовидни съцветия се появяват през месец май преди листата. Те са особено красиви преди разпукването си и приличат на малки розови бисери. Затова някои народи наричат тамарикса "бисерник". Плодовете са кутийки с множество дребни семена. Често растенията имат и вторичен цъфтеж.
Коренът на тамарикса може да черпи вода от 30 м. дълбочина. Встрани той достига до 50 м. и може да формира придатъчни пъпки, ако евентуално храста бъде затрупан от пясъчните дюни в пустинята. Тамариксът може да живее и на силно засолени почви. В листата му се намират специални жлези, които отделят излишната сол на повърхността на листа. Всичко това прави тамарикса подходящ за отглеждане при екстремни условия и върху бедни почви, където малко растения биха могли да оцелеят.

Препоръки за отглеждане
Непретенциозно, светлолюбиво растение, което вирее добре при всякакви условия, подходящо за отглеждане при екстремни условия и върху бедни почви, където малко растения биха могли да оцелеят. Студоустойчиво, сухоустойчиво, особено издръжливо на промишлено замърсяване, справя добре и с праха и газовите изпарения от автомобилите, поради което е доста популярно за укрепване и озеленяване покрай пътища, магистрали.
Приспособява се към горещи и сухи местообитания, глинести и песъкливи почви. Предпочита влажна, но добре дренирана почва. Поддава се на подрязване и оформяне като жив плет. Подрязват се клонките с повехнали цветове веднага след прецъфтяване.
Няма съществени вредители и болести.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Tamarix tetrandra / Тамарикс

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четръртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.