Бръшлян - Hedera

Hedera / Бръшлян

  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Бръшлян
Латинско наименование
Hedera
Категория
Широколистенo вечнозеленo
Вид наземна част
Пълзяща лияна
  /  
3-5 м.
Полусянка, сянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти през есента със жълтозелени цветчета, събрани в кълбовидни съцветия.
Темтературен обхват
Студоустойчив /до -29С/
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Може да покрива стени и изкуствени или естествени конструкции, както и да застила с килим определени площи в градината. Полезен е и като медоносно растение, осигурява обилна паша за пчелите късно на есен когато малко други растения са в цъфтеж.

Описание

Бръшлянът е увивен или катерлив многогодишен храст. При хоризонтален растеж лесно достига до 30 м. дължина. Стъблата са снабдени с малки възли, които в действителност са трансформирани корени, с помощта на които растението се захваща за някаква подпора (стена, дърво, храст). Противно на общоприетото мнение бръшлянът не е паразит, неговите корени не изсмукват хранителните вещества на растението, за което се закрепват, а го използват само за опора. Бръшлянът има две различни растежни фази - младите растения нарастват вегетативно и понасят сянка. Възрастните растения цъфтят и плододават и изискват слънце. Двете фази се различават и по формата на листата. Младежката фаза може да продължи до десетилетие. Веднъж достигнал вертикална подпора бръшлянът започва да се катери. Наличието на повече светлина във високите части на короните на дърветата спомага преминаването към зрялата фаза. Цъфтежът и плододаването са най-силни при добро слънчево огряване.

Препоръки за отглеждане
Бръшлянът се адаптира добре и не е взискателен към почвата затова успешно вирее както в подлеса в планините на надморска височина до 1000 м., така и на атлантическото крайбрежие. Не издържа единствено на големи студове. Растението страда при горещина и липса на влажност, затова е желателно да се осигури редовно пръскане на листата и също така достатъчно светлина, но без да се излага на преките слънчеви лъчи. Бръшлянът расте целогодишно, но растежът се забавя и спира при засушаване и при големи студове. Растежът на възрастните растения е по-бавен от този на младите.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Бръшлян, Hedera, ШИРОКОЛИСТНИ ВЕЧНОЗЕЛЕНИ, УВИВНИ И КАТЕРЛИВИ, ПОЧВОПОКРИВНИ

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.