Berberis vulgaris, Обикновен Кисел трън

Berberis vulgaris / Обикновен Кисел трън

  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.Българско наименование
Обикновен Кисел трън
Латинско наименование
Berberis vulgaris
Категория
Широколистен храст – с опадливи листа
Вид наземна част
Храст
  /  
1.5-3 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелени
Цъфтят април до юни с жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 или 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Като единично растение, в групи и за жив плет. Киселият трън е декоративно, лечебно, хранително и медоносно растение. Плодовете се консумират като храна под формата на сладка, компоти, ликьори и други с леко жлъчегонно и подобряващо храносмилането действи. Като билка Киселия трън се ползва при: възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур, чернодробни и жлъчни заболявания, маточни заболявания, гной в урината, безапетитие. Чай от корени, начин на употреба: 1 чаена лъжичка от корените се варят в 300 грама вода 4-5 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти по 100 грама преди ядене. Корените и кората от корени на киселия трън са отровни! При предозиране са възможни отравяния! Да се използват само по лекарско предписание.

Описание

Листопаден бодлив храст. Достига височина 1,5 - 3 м. Бодлите тройноразделени до 2 cm дълги. Листата са прости, овални или широко елиптични до обратно яйцевидни, бодливо назъбени по ръба, дълги до 5 см., стеснени в къса дръжка, събрани в снопчета до 12. Цветовете са жълти, ароматни, събрани по 15 - 30 в увиснали, дълги до 6 см. гроздовидни съцветия. Плодът е сочна, цилиндрична кисела червена ягода, дълга до 1 cм, широка до 0,5 cм., с по 2 - 3 семена.
Корен от кисел трън - събира се през пролетта (март-април) при започване на сокодвижението или през есента (октомври - ноември) след узряване на плодовете. Надземните части се изрязват до основата. С копач се разкопава около растението в радиус 50 cм и на дълбочина до 50-60 cм. След това корените се издърпват с ръце. Събраните корени се изтръскват добре от пръстта, след което се събират в торби, кошове или други съдове. Корените (и кората им) притежават жлъчкотворно, жлъчегонно и утеротонично действие. Това действие се определя от съдържащите се алкалоиди и предимно от берберина. Отвара от корените и кората от корени или препарати съдържащи алкалоиди от тези дроги засилват образуването и отделянето на жлъчка, подобряват апетита и храносмилането, тонизират маточната мускулатура. Оказват и диуретичен ефект. Корените и кората от корени на киселия трън са отровни! При предозиране са възможни отравяния! Да се използват само по лекарско предписание.
Плод от Кисел трън - събира се през есента (септември-октомври), когато плодовете са придобили оранжевочервен цвят и са добре узрели. Берат се с ръце, без плодните дръжки. Поставят се в кошници или други подходящи съдове, без да се мачкат.

Препоръки за отглеждане
Студоустойчив вид. Устойчив на засушаване. Непретенциозен към съставa на почвата, расте във всяка почва, освен подгизналата. Слънчевата позиция е за предпочитане. Понася без проблем, дори и много сериозно подрязване

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Berberis vulgaris, БИЛКИ, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.