Euphorbia lathyris / Еуфорбия

Euphorbia lathyris / Еуфорбия

  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.Българско наименование
Еуфорбия, Секировидна млечка, Къртогон
Латинско наименование
Euphorbia lathyris
Категория
Двугодишно тревисто вечнозелено растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
60-120 см.
Слънце, Полусянка
Цвят на листата
Сино-зелен
Цъфти с жълто-зелени цветове юни - юли
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Редовно
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Самото растение е силно декоративно с изправени стъбла и синьозеленикави дълги тънки листа. По характерно е приложението на Еуфорбията за прогонване на къртици, което е известно от много години. Няма официални изследвания по този въпрос, но от споделения опит на много хора може да се смята, че наистина върши работа. Разбира се има и хора твърдящи, че не им е свършило работа. Смята се, че корените придават специфична миризма в почвата, която къртиците не обичат (вероятно също така оставят следи върху вкуса на червеите което отблъсква къртиците) - и така те се преместят на друго място. Хора, които са го ползвали споделят, че ефекта понякога се постига на втората година. Някои слагат по едно растение в четирите края на двора си...

Описание

Много оригинално растение, но също така и полезно за градина. Еуфорбията е двугодишно тревисто растение от семейство Euphorbiaceae. Много оригинално със своето високо стъбло с красиви сино-зелени листа - подредени в противоположни двойки, копиевидни, издължени, без дръжки, с цилиндрична форма, стесняваща се към върха. Може да достигне височина между 60 и 120 сантиметра. Цветовете са зелени до жълто-зелени, с диаметър 4 мм, без венчелистчета. Семената са зелени, когато узреят стават кафяви или сиви, по три в кълбовидна семена кутийка. Полезно е за градината защото гони къртиците.

Препоръки за отглеждане
Самозасяват се около растенито, за това трябва да се контролира колко от тях да оставите.

Внимание! Растението е отровнo, ако бъдe погълнатo. Всички части на растението са отровни. Невнимателна работа с растението може да предизвика дразнене на кожата или алергична реакция.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Euphorbia lathyris, Еуфорбия, Секировидна млечка, Къртогон

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.