Aesculus hippocastanum L. / Обикновен конски кестен

Aesculus hippocastanum L. / Обикновен конски кестен

  • Наличност: В наличност
  • 5.00 лв.Българско наименование
Обикновен конски кестен, Див кестен
Латинско наименование
Aesculus hippocastanum L.
Категория
Широколистно дърво – с опадливи листа
Вид наземна част
Дърво
  /  
до 30 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелени
Цъфти май-юни
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 40 см. Растенията са в 0.8 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Можем да го видим в централните алеи на всеки град и парк, също тала медоносен вид, използва се и като лечебно растение в народната ни медицина.

Короната на конският кестен го прави много подходящ за засаждане на места в паркове, за аранжиране на дворове и градини, където се цели постигане на сянка. Среща се често по улични насаждения из цялата ни страна, като тротоарно и улично насаждение.

Препарати от конски кестен се използват за профилактика и лечение на следоперативни тромбози, посттравматични отоци, възпаления и тромбоемболии. Спиртовият екстракт от плодовете на конски кестен понижава кръвното налягане, стимулира сърдечната дейност, разширява кръвоносните съдове. При тромбофлебит, екстрактът намалява възпалителната реакция и локалните отоци.

Известният лечител Петър Димков счита кестените за много силни енергийни източници. Препоръчва всеки да носи два кестена в джобовете си и постоянно да си играе с тях.

ВНИМАНИЕ!
Конския кестен е силно отровен!!!

Описание

Широколистно дърво с височина до 30 м., с широка, гъста корона. Кората на ствола е тъмнокафява и ронлива. Листата са с диаметър 25 см., състоящи се от 5-7 клиновидни по-малки листенца. Цветовете са събрани в изправени, кичести, конусовидни съцветия, достигащи височина от 20-30 см. Венчетата са бели, с жълти и червеникави петна. Плодовете наподобяват зелени кръгли кутийки с диаметър до 6 см., покрити с бодли. Конският кестен цъфти през май-юни. През пролетта пчелите събират от пъпките му отделената смола. Растението отдава много нектар и цветен прашец. Медът от кестен е течен, прозрачен, обикновено безцветен, лесно кристализира и не трябва да се оставя за храна на пчелите през зимата.

Препоръки за отглеждане
Кестенът обича богата хумусна почва. Първите 3-5 години дървото расте бавно, но след това растежът му се засилва. Този вид страда изключително много, настъпват прегаряния в листната маса на вида и преждевременно опадване на листата.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Aesculus hippocastanum L., Обикновен конски кестен, Див кестен

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.