Actinidia arguta / Мини киви

Actinidia arguta / Мини киви

  • Наличност: В наличност
  • 6.00 лв.Българско наименование
Мини киви
Латинско наименование
Actinidia arguta
Категория
Широколистно – с опадливи листа
Вид наземна част
Пълзяща лиана
  /  
15 - 20 м.
Слънце,полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив /до -30/
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 15 см. Растенията са в 0.4, 0,8 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Подходящо е да се отглежда на различни подпори - беседки, перголи или стабилни телени мрежи.
Описание

Actinidia arguta (Мини-киви) е вид самоопрашващо се киви /еднодомнo, за опрашване и връзване на плод не са нужни две отделни мъжко и женско растения/. Достига височина от 15-25 метра и цъфти с малки ярки бели съцветия в края на пролетта. Естествено разпространенo е в източна Азия и Сибир и е изключително студоустойчивo. Устойчиво на болести. Плододава след втората - третата година. Плодовете, които узряват в края на септември и началото на октомври, са малки (2-3 см дълги и 1,5 см широки), сладки, с лек аромат на лимон, могат да се ядат с кожата. Те съдържат много витамини С, E, B, както и калий, цинк, натрий, пектин и захари. Поради това често са наричани "витаминни бомби". При оптимални условия едно зряло, развито растение може да произведе до 80-100 кг плод на година. Съдържанието на захар е от 18 до 25%. Могат да бъдат консумирани сурови, да се ползват в сладкиши, за приготвяне на сладко, сок, вино и др. Плодовете на кивито са изключително полезни за здравето: имат антиоксидантни свойства и бактериостатични свойства, съдържащият се в плодовете ензим actinidin, заедно с множеството малки семенца и фибри, спомагат храносмилането.

Препоръки за отглеждане
Растението изисква, слънчево или полусенчесто, защитено място и влажни плодородни, добре дренирани почви. Толерантно към различна киселинност на почвата. Мулчирането на корена е важно, за да се избегне дехидратация на горния почвен слой. Резитбата на тази буйна лиана се прави рано пролет или късно есен,тогава когато растението е в покой "не плаче". Подрязвайки го, ние контролираме неговия не малък прираст. При отглеждане за сянка, може леко да се оформи, да се вкара в предварително изградена конструкция. За максимален добив на плод, е необходима сериозна резитба на повечето прирасти от миналата година. Оставят се само свежи, силни и близо до основната лиана добри леторасли. Поради ранния си растеж, страда от късни пролетни слани. При северно изложение, е възможно да пострада младия прираст. При недостиг на вода /засушаване/ плодовете започнат да омекват и окапват от растението.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Actinidia arguta, Мини киви, ПЛОДНИ, УВИВНИ И КАТЕРЛИВИ, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА

Уважаеми клиенти, до месец Март ще изпращаме поръчки от понеделник до сряда!

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.