Дива лоза / Parthenocissus quinquefolia

Parthenocissus quinquefolia / Дива лоза

  • Наличност: В наличност
  • 2.00 лв.


  • 100 или повече 1.80 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Дива лоза
Латинско наименование
Parthenocissus quinquefolia
Категория
Широколистно – с опадливи листа
Вид наземна част
Пълзяща лиaна
  /  
3 - 10 м.
Слънце, полусянка, сянка
Цвят на листата
Зелени
Незначителни
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Може да покрива стени и изкуствени или естествени конструкции, беседки, веранди и пр. Може да се ползва като фон и да се засадят пред нея други растения. Ако дворът ни не е много голям, дивата лоза ни позволява да постигнем визуален ефект на обилна зеленина, като ни спестява пространство – насочваме я да покрие вертикалните пространства, а не оскъдните ни хоризонтални.

Описание

Дивата лоза е най-широко разпространеното у нас влечащо растение. Отличава се с извънредно бързия си растеж, който дава възможност да покрива за най-краткоо време.
Представлява силно разклонен влечащ храст с дълги клонки, снабдени в повечето случаи с органи за прикрепване за околните предмети. Листата ѝ са леко назъбени, едри, продълговати и заострени, пет делни, като на есен добиват особено красива окраска - през септември и октомври те стават вишнево-червени. Цветовете са незначителни и връзват изобилни, дребни, тъмносини плодчета.
Расте изключително бързо, за година покрива около 2 м, дори повече. Ако я оставим с годините може да достигне до 20 м дължина. Затова е добре да се подрязва, ако не искаме да завладее двора ни.
Дивата лоза не се закрепва за повърхностите, както бръшляна – с коренчета, а с тънки мустачета, които се захващат и увиват, а не се впиват и така по никакъв начин не вредят на сградата.

Препоръки за отглеждане
Изключително непретенциозно растение. Вирее при всякакви температури. Предпочита плодородни и отцедливи почви, но ще вирее на всякакви. Обича слънце, но расте добре и на частична сянка. Ако искаме бързо да порастне, трябва да я поливаме, поне през първата година. След това усилията ни ще бъдат насочени към това да я спрем да расте. През първата година, докато е малка, е добре да ѝ помогнем да се покачи на оградата или перголата като я привържем или я прикрепим с подпорки. Дивата лоза не страда от болести, насекоми и вредители. При много продължителна суша е възможно някои листа да изсъхнат частично, но веднага щом се появи влага, ще си навакса.
Резитбата е слаба – само за подмладяване на растението и за неговото почистване и ограничаване. От торене не се нуждае.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Parthenocissus quinquefolia, Дива лоза, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА, УВИВНИ И КАТЕРЛИВИ

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.