Tekoma Campsis radicans / Текома, Кампсис

Tekoma Campsis radicans / Текома, Кампсис

  • Наличност: В наличност
  • 7.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Текома, Кампсис
Латинско наименование
Tekoma Campsis radicans
Категория
Широколистен храст – с опадливи листа
Вид наземна част
Пълзяща лияна
  /  
15 - 20 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелени
Цъфтят с оранжеви цветове от юли до септември
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 или 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Във вертикалното озеленяване за стени, огради, перголи, беседки. Идеална е за специални фигурни подпори (пирамида, кълбо) сред тревисти площи. Чрез адвентивни корени се прикрепва към подпората и може да се изкачи на височина до 10 м. С подрязване може да бъде оформена в изправено, штамбово дърво.

Описание

Текомата е великолепен храст с опадливи листа и едно от най-красивите и ефектни увивни растения. Лианата е много красива и ефектна с буйната си зеленина и големи фуниевидни цветове, с продължителния си, обилен и ярък цъфтеж. Опадливите му листа са малки, с елипсовидна форма, разположени срещуположно по тънките стебла. Имат интересна жълта есенна окраска, но не те са впечатляващото у това растение. Нещото, което ще накара съседите да ни завидят са невероятните му цветове – големи 5-7 см., фуниевидни, много ярки и доста обилни, те се появяват през август и септември, понякога се задържат и през октомври. По форма напомнят на тромпети, от където идва популярното име – тромпетна лоза. Цветовете разцъфват едновременно на една клонка – в общо съцветие по 5-10 и повече наведнъж. Развива въздушни корени по стъблото, с които се прикрепя към дървета, стени, камъни. Плодът е дълга цилиндрична кутийка, а семената плоски, с по две крилца. Произхожда от атлантическите части на Северна Америка. Доста разпространен и популярен у нас храст.

Препоръки за отглеждане
Напълно зимоустойчив. Изисква слънчево място. Издържа на бедна и суха почва, но не разгръща в пълния си блясък своята декоративност. За предпочитане са дълбоките и плодородни почви, с умерено поливане. Расте бързо, но носи на много силно подрязване, ако се налага да се ограничава. Това не пречи на цъфтежа, тъй като текомата цъфти на нови леторасти. Младите растения мръзнат в началото, но винаги се възстановяват от коренови издънки.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Tekoma Campsis radicans, Текома, Кампсис, УВИВНИ И КАТЕРЛИВИ, ЦЪФТЯЩИ ХРАСТИ, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.