Wisteria floribunda / Глициния, Вистерия

Wisteria floribunda / Японска вистерия

  • Наличност: В наличност
  • 5.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Глициния, Японска вистерия
Латинско наименование
Wisteria floribunda
Категория
Широколистно – с опадливи листа
Вид наземна част
Пълзяща лияна
  /  
4-8 / 1-1.5 м.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфтят с виолетово - сини цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4, 0.8 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Може да покрива стени и изкуствени или естествени конструкции, беседки, веранди и пр. Може да се ползва като фон и да се засадят пред нея други растения.

Описание

Изключитeлнo кpacивo листопадено, увивно растение с виолетово-сини ароматни цветове, събрани в гроздообразни съцветия с дължина над 30 см. Цъфтежа е най-обилен през май. Всеки цвят се отваря индивидуално, отгоре на долу по гроздообразното съцветие, пpитeжaвa cилeн apoмaт, кoйтo ce yceщa пpивeчep.

Препоръки за отглеждане
За да цъфти обилно, на вистерията е необходима ярка слънчева светлина – шест или повече часа на ден и дълбока, умерено плодородна, влажна почва, която да не пресъхва. Адаптира се към различни почви, макар че предпочита неутрални, до слабо кисели, с рН 6.0-7.0. Добре е да се предвиди подпора и подходяща рамка за короната, върху която да се разпростре. Може да се аранжира на перголи, беседки, по телове и мрежи, дори на вертикални стени, стига да имат здрава подпора, на разстояние 4-6 см. от самата стената. Понякога за подпора се използват други дървета, но това не е много желателно. Ако стволовете им са с по-малко от 10 сантимера в диаметър, вистерията лесно може да ги пречупи.
През първата и втората година се оставя да расте свободно и развива нови разклонения - не се подрязва. През третата година това вече е необходимо, за да се стимулира цъфтежа.Според климатичните условия месе март-април миналогодишните клонки се подрязват на 20-30 см. от водещия клон. На едногодишните клонки се оставят по 4-5 пъпки, защото от тях предстои да се развият новите леторасти. По време на резитба могат да се отстранят и всички остарели или увредени клончета.
Пролетното освежаване на растенията включва и окопаване около корена и добавянето подхранващи торове, не и амониева селитра.
След като вистерията прецъфти, през м.юли се прави още едно леко подрязване с цел отстраняване на прецъфтелите цветове, за да се подготви растението за втори цъфтеж през м.август и да се оформи декоративно короната му като насочите младите клонки в желаната посока.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Wisteria floribunda, Глициния, Вистерия, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА, УВИВНИ И КАТЕРЛИВИ

Уважаеми клиенти, до месец Март ще изпращаме поръчки от понеделник до сряда!

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.