Aloe Barbadensis Miller / Алое Барбадензис Милър (Алое вера)

Aloe Barbadensis Miller / Алое Барбадензис Милър (Алое вера)

  • Наличност: In Stock
  • 8.00 лв.Българско наименование
Алое Барбадензис Милър, Aлое вера
Латинско наименование
Aloe Barbadensis Miller, Aloe vera
Категория
Многогодишно вечнозелено растение
Вид наземна част
  /  
60-100 см.
Слънце
Цвят на листата
Зелени
Цъфтят май и юни с жълти цветове
Темтературен обхват
Топлолюбив
Поливане
Слабо
Размер на разсада
Над 20 см. - едногодишно растение; Над 30 см. - двугодишно растение; Над 40 см. - тригодишно растение; Растенията са в 0.8 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Отглежда се за селскостопански и медицински цели. Използва също и за декоративни цели и расте успешно като цвете в саксия, за нашите климатични условия.
Използва се в много потребителски продукти, включително напитки, лосион за кожа, или мехлеми за леки изгаряния и слънчеви изгаряния...
Употреба на Алое Вера според международните здравни издания:
Атлетични наранявания, Хемороиди, Акне. Алергии, Съживяване на косата и кожата на главата, Анемия, Различни последствия от облъчвания, Артрит, Астма, Дехидратирала кожа, Бронхит, Застаряла кожа, Кожни петна, Диабет, Запек, Диспепсия, Изгаряния, Изгаряния от слънцето, Ожулвания, Екзема, Язва, Засилване на имунната система, Обриви, Възпаления на краката, Херпес, Херпес Зостер, Лоша миризма в устната кухина, Болки в мускулите, Разширени вени, Сърбежи, Колит, Порязвания, Измръзване, След бръснене, Гъбички, Възпаление на венците, Храносмилателни смущения, Рани, Зъбобол, Болки в гърлото, Възпаление на дебелото черво (спастичен колит), Ужилвания от насекоми, Възпаления, Псориазис

Описание

Алое вера е многогодишно вечнозелено растение. Расте в тропиците по целия свят. Цъфти през ранна пролет с красиви, разположени в съцветие жълти и червени тръбоподобни цветчена, излизащи от върха на стъблото. Листата му са мечовидни, неогъваеми, ошипени, дебели и месести. Цветът на листата е зелен до сиво-зелен, с бели петънца. Състоят се се от 3 основни слоя: обвивка, паренхим и централна част с чисто като кристал желе. На арабски език алое ( Aloeh )означава "едно блестящо и горчиво нещо". Листата му озряват за 4 години и достигат 65-70 см.и обикновено тежат от 700 g до 1.5 kg. Само зрелите листа притежават всички лечебни свойства на растението и се намират от най-външната му страна. Зрелите листа се отрязват в основата.
Растението Алое Вера е едно от чудесата на природата. Листата му съдържат уникална комбинация от над 75 хранителни вещества от 10 групи, които са от първостепенно значение за поддържане на биологичното равновесие на човешкия организъм. Още по-впечатляващо е взаимодействието между тези съставки със синергичен ефект, тъй като терапевтичните им свойства са многократно по-големи, отколкото ако действат поотделно.
Способността на алоето да затваря напълно порите си и по този начин да запазва скъпоценната влага, го причислява към една категория растения, наречени "сухо-устойчиви". Това означава, че при всяка нанесена повреда върху листото (прекършване, отрязване,обелване) растението веднага запечетва получилата се рана, т.е.раната се самолекува с чудотворна скорост.
За целебната сила на алоето може да се научи още от първите писменни източници останали от древността Документи на шуверите и евреите, рисунките по стените на гробниците на египетските фараони и други източници свидетелстват за употребата му.
Легендата разказва, че Александър Македонски завладял остров Сокорта, за да си осигури Алое Вера - растение с изключителни лечебни свойства, което използвал за лечение и възстановяване на ранените си войници.
Марко Поло и Кристофор Колумб също съобщават в дневниците си, че алоето е едно от 16-те свещенни растения на стара Америка. Индианците използвали сока му за спиране на кръвотечения и лечение на рани. Горчивият сок използвали за облекчаване на коремни болки, за почистване на бъбреците и пикочния мехур, за разрушаване на камъни в жлъчния мехур, за спиране на кашлца, за облекчаване на белите дробове. Преди да тръгнат на лов или война бойците обтривали цялото си тяло със сок от алое, за да отстранят телесната миризма.
В доколумбова Амрика младите момичета мажели лицата си със сок от алое, за да привличат момчетата. Клеопатра също добре познавала изключителната способност на Алое Вера за почиства и овлажнява кожата, да я защитава от вредните ултравиолетови лъчи на слънцето, да бъде надежден щит на здравето и красотата на човека. Тя добавяла желето от листата на растението във водата на ваната си, в сенките и червилата си, за да съхрани здравето, свежестта и красотата на лицето и тялото си.
По време на обиколката си из района на нос Добра Надежда в Южна Африка, известният ботаник и пътешественик-изследовател Miller направил интересно откритие. Местните жители имали особено красива, гладка и блестяща кожа и бистър тен на лицето. Дори и по- възрастните хора от племето се отличавали с младежка кожа и свежа външност. Miller наблюдавал начина им на живот и установил, че африканците изстискват от тъмно¬зелените листа на определен вид голямо алое бял сок, подобен на течен сапун, и го използват за миене. Съдържащите се в този сок лечебни вещества не само почистват порите на кожата, но и представляват защита срещу ултравиолетовите лъчи, като по този начин предотвратяват образуването на бръчки. Така природата предлага готов за използване течен медицински сапун, за който досега са знаели само малцина посветени.
От времето на Клеопатра до наши дни много народи от цял свят са използвали гела от листата на Алое Вера, за да се освободят от раните си, от болката, от алергиите си; за лечение и облекчаване на широк диапазон заболявания: неврози, безсъние, умствена умора, заболявания на дихателната система, при стомашно-чревни и бъбречни смущения, болести на устната кухина и зъбите, при изгаряния, циркулаторни проблеми, гинекологични заболявания, артрити, ревматизъм; като хранителна добавка и козметично средство - за профилактика и съхраняване на здравето и красотата си.
А ето и част от съставките на Aloe Barbadensis Miller.
ВИТАМИНИ: А, В1, В2, В6, В9, В12, С, Е
МЕТАЛИ: Калций, Калий, Магнезий, Натрий, Мед, Желязо, Цинк, Манган
АМИНОКИСЕЛИНИ: Лизин, Треонин, Ванилин, Метионин, Изолевкин, Феноламин, Триптофан, Аргинин, Аспарагиназа, Глицин, Аланин, Кистеин, Тирозин, Пролин
ЕНЗИМИ: Оксидаза, Каталаза, Амилаза, Липаза, Аланиназа, Фосфатаза, Креатинин, Фосфокиназа
МОНО И ДИЗАХАРИДИ: Acemanan, Галактоза, Фруктоза, Захароза, Глюкоринова киселина
ДОПЪЛНИТЕЛНИ: Ябълкова Киселина, Lignine, Β-Каротин, Холин

Препоръки за отглеждане
Алое вера е топлолюбиво растение и за нашите климатични условия трябва да се отглежда в саксии. Изисква добре дренирана, песъчлива почва и светли, слънчеви условия. Полива се след като напълно засъхне почвата от предишното поливане. Когато саксията стане пренаселена с млади растения, трябва да бъдат разделени и пресаждани. През зимата, Алое вера преминава в латентно състояние, по време на което се изисква малко влага и е необходимо да се прибере в отопляемо помещение.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Aloe Barbadensis Miller / Алое Барбадензис Милър, Алое вера, БИЛКИ, КАКТУСИ И СУКУЛЕНТИ

Уважаеми клиенти, до месец Март ще изпращаме поръчки от понеделник до сряда!

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.