Fragaria vesca L. / Ягода горска

Fragaria vesca L. / Ягода горска

  • Наличност: Out Of Stock
  • 1.50 лв.Българско наименование
Горска ягода, Дива ягода
Латинско наименование
Fragaria vesca L.
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
5-20 см. / над 20 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти април - юни с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Лечебно и декоративно растение. За лечебни цели се употребяват листатата с дръжките, след прибирането на плодовете. Като декоративно растение може да се сади като почвопокривно растение на слънчеви или леко засенчени участъци в градината или в саксии на балкона. Растението изглежда ефектно, още повече, че на него едновремено има цветове и плодове. Плодовете са силно ароматизирани, и се събират освен за директна консумация и като съставка за конфитюри, сосове, ликьори, козметика и алтернативна медицина. Горската ягода е медоносно растение.

Описание

Горската ягода представлява многогодишно тревисто растение с късо кафяво коренище и с високо от 5 до 20 см. право, окосмено, почти безлистно стъбло, завършващо с малоцветно съцветие. Листата му са приосновни, с дълги дръжки и триделни, отгоре тъмнозелени, с редки прилегнали власинки, а отдолу синкаво зелени и окосмени. Листчетата са приседнали, елиптични или ромбични, едро назъбени. Цветовете са бели, с две 5 - листни чашки, 5 - листно венче и многобройни тичинки и плодници. От разрастването на цветното легло се образува сочен месест плод с червен цвят и приятен аромат.

Препоръки за отглеждане
Растението не е взискателно към почвата, но предпочита влажна, рохкава и плодородна почва. Расте на слънце или полусянка, може да се отглежда успешно и в саксия.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Fragaria vesca L., Ягода горска, Дива ягода

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.