Elaeagnus angustifolia / Миризливата върба

Elaeagnus angustifolia / Миризливата върба

  • Наличност: В наличност
  • 5.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Миризливата върба
Латинско наименование
Elaeagnus angustifolia
Категория
Широколистно дърво – с опадливи листа
Вид наземна част
Дърво
  /  
8 - 10 м.
Слънце
Цвят на листата
Сиво-зелени
Цъфти юни–юли
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 40 см. Растенията са в 0.8 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Видът се използва за укрепяване на подвижни пясъци, брегове, откоси, промишлени насипи. Дървесината се употребява в стругарството, столарството, за изработване на музикални инструменти. Плодовете се използват за храна, а от кората и листата се добиват дъбилни вещества. Цени се още като декоративен и медоносен вид. Цветовете й издават силна приятна миризма. Посещава се извънредно добре от пчелите, които предпочитат този вид пред всички останали цъфтящи по същото време растения. Отделя голямо количество нектар, капчиците от който се забелязват в цветовете и с просто око. Най-много нектар се отделя при температура около 20°С.

Описание

Миризливата върба е листопаден храст или ниско дърво с височина 8 - 10 м и диаметър до 30 см. Младите клонки са сребристобели с остри бодли. Листата са прости, тесни, ланцетовидни или елипсовидни, отгоре са сиво-зелени, а отдолу - покрити със сребристобелезникави власинки. Дълги са до 8 см и имат къси окосмени дръжки. Цветовете са двуполови, звънчевидни, отвън сребристи, а отвътре оранжево-жълти. Те са силно ароматни, дребни и разположени единично или по 2 - 3 в пазвите на листата. Цъфти през май-юни. Плодът е месеста продълговата костилка. Околоплодникът е сиво-бял, синкав, а по-късно добива ръждивокафяв цвят. Кореновата система е мощна, а дървесината - твърда и плътна.
У нас се отглежда като декоративен и отчасти като горскостопански вид (в полезащитните пояси), а на много места се размножава самостоятелно. Като диворастящо растение се среща рядко покрай р. Дунав и по крайморските скали, но се отглежда в цялата страна в дворовете и парковете. Живее до 100 години.

Препоръки за отглеждане
Светлолюбив, силно сухоустойчив, устойчив на замърсената градска среда и невзискателен към почвените условия вид. Понася добре подстригването и затова се използва за изграждане на красиви живи плетове.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Elaeagnus angustifolia, Миризливата върба

Уважаеми клиенти, през месец Август ще изпращаме поръчки само от понеделник до сряда!

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.