Berberis vulgaris, Обикновен Кисел трън

Berberis vulgaris / Обикновен Кисел трън

  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.Българско наименование
Обикновен Кисел трън
Латинско наименование
Berberis vulgaris
Категория
Широколистен храст – с опадливи листа
Вид наземна част
Храст
  /  
1.5-3 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелени
Цъфтят април до юни с жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 или 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Като единично растение, в групи и за жив плет. Киселият трън е декоративно, лечебно, хранително и медоносно растение. Плодовете се консумират като храна под формата на сладка, компоти, ликьори и други с леко жлъчегонно и подобряващо храносмилането действи. Като билка Киселия трън се ползва при: възпаление и камъни в бъбреците и пикочния мехур, чернодробни и жлъчни заболявания, маточни заболявания, гной в урината, безапетитие. Чай от корени, начин на употреба: 1 чаена лъжичка от корените се варят в 300 грама вода 4-5 минути. Прецежда се и се пие 3 пъти по 100 грама преди ядене. Корените и кората от корени на киселия трън са отровни! При предозиране са възможни отравяния! Да се използват само по лекарско предписание.

Описание

Листопаден бодлив храст. Достига височина 1,5 - 3 м. Бодлите тройноразделени до 2 cm дълги. Листата са прости, овални или широко елиптични до обратно яйцевидни, бодливо назъбени по ръба, дълги до 5 см., стеснени в къса дръжка, събрани в снопчета до 12. Цветовете са жълти, ароматни, събрани по 15 - 30 в увиснали, дълги до 6 см. гроздовидни съцветия. Плодът е сочна, цилиндрична кисела червена ягода, дълга до 1 cм, широка до 0,5 cм., с по 2 - 3 семена.
Корен от кисел трън - събира се през пролетта (март-април) при започване на сокодвижението или през есента (октомври - ноември) след узряване на плодовете. Надземните части се изрязват до основата. С копач се разкопава около растението в радиус 50 cм и на дълбочина до 50-60 cм. След това корените се издърпват с ръце. Събраните корени се изтръскват добре от пръстта, след което се събират в торби, кошове или други съдове. Корените (и кората им) притежават жлъчкотворно, жлъчегонно и утеротонично действие. Това действие се определя от съдържащите се алкалоиди и предимно от берберина. Отвара от корените и кората от корени или препарати съдържащи алкалоиди от тези дроги засилват образуването и отделянето на жлъчка, подобряват апетита и храносмилането, тонизират маточната мускулатура. Оказват и диуретичен ефект. Корените и кората от корени на киселия трън са отровни! При предозиране са възможни отравяния! Да се използват само по лекарско предписание.
Плод от Кисел трън - събира се през есента (септември-октомври), когато плодовете са придобили оранжевочервен цвят и са добре узрели. Берат се с ръце, без плодните дръжки. Поставят се в кошници или други подходящи съдове, без да се мачкат.

Препоръки за отглеждане
Студоустойчив вид. Устойчив на засушаване. Непретенциозен към съставa на почвата, расте във всяка почва, освен подгизналата. Слънчевата позиция е за предпочитане. Понася без проблем, дори и много сериозно подрязване

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Berberis vulgaris, БИЛКИ, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА

Уважаеми клиенти, до месец Март ще изпращаме поръчки от понеделник до сряда!

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.