Sambucus nigra / Черен бъз, Свирчовина

Sambucus nigra / Черен бъз, Свирчовина

  • Наличност: В наличност
  • 12.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Черен бъз, Свирчовина, Бъзуняк, Драмбъз, Селешник, Мимер
Латинско наименование
Sambucus nigra
Категория
Широколистни с опадливи листа
Вид наземна част
Голям храст или дърво
  /  
до 3-10 м.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфтят май - юли с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 или 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Чаят от цветовете на черният бъз се използва за инхалация при пресипнал глас и възпаление на горните дихателни пътища.
В българската народна медицина чаят от цветовете се употребява още за лечение на възпаление на пикочните пътища, при импотентност, хемороиди, подагра, при високо кръвно налягане, воднянка, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, възпаление на простатата, уриниране на кръв, копривна треска, задух, затлъстяване. Отвара от листата се използват външно за бани при кожни обриви, хемороиди, ревматизъм.
Начин на употреба. Вътрешно: От цветовете се приготвя запарка (чай), като 2 чаени лъжички цветове се заливат с 250 см3 вряща вода. Оставя се за 10-15 мин, след което се прецежда и се пие на глътки. (По други указания: 2 супени лъжици цвят (1 супена лъжица от останалата част на билката) се слагат в 500 мл вода. Ври 5 минути (цветът се залива с вряла вода). Пие се по 1 винена чаша преди ядене 4 пъти дневно.
Бъзови плодове узряват в края на м. август или началото на м.септември За регулиране на обмяната се препоръчва една супена лъжица изсушени бъзови плодове да се накисват от вечерта в 200 мл. леко топла вода, на сутринта течността се прецежда, затопля се и се изпива на гладно. Поради високото съдържание на витамин С в плодовете, чай от плодове на черен бъз е подходящ за пушачи, които се нуждаят от добавки навитамин С.
Външно приложение: За бани при ревматизъм и подагра, за компреси при възпаление на очите, за налагане на лапи при червен вятър и изгаряния, за бани при хемороиди и кожни възпаления.
Внимавайте! Листата, кората и плодът в по-голямо количество действат отровно. Да се приемат по лекарско указание!

Описание

Черният бъз е голям храст или ниско дърво, със силно развита коренова система, с пепелявосива кора и бяла мека сърцевина. Листата срещуположни сложни с продълговато яйцевидни островърхи назъбени листчета. Цветовете дребни, жълтеникавобели, събрани в многоцветни плоски щитовидни съцветия до 20 см в диаметър. Цъфти май - юли. Плодът ягодовиден блестящ черновиолетов тригнезден с тъмночервена месеста част.
Плодовете на черния бъз са богати на антицианови съединения, съдействащи за неутрализирането на свободните радикали. Освен това съдържат много пектин и целулоза. Те действат още потогонно, слабително, диуретично и способстват за понижаване на висока температура, което се дължи предимно на гликозидните вещества. Плодовете са богати на ценни минерали и микроелементи, които най-често не достигат в храната през зимата. Ако се изсушат правилно, витамините в тях се запазват в голяма степен. Цялото растение се употребява за регулиране обмяната на веществата, а това от своя страна подпомага поддържането на личното тегло в нормални граници.

Препоръки за отглеждане
Непретенциозно дърво, напълно зимоустойчиво. Расте по влажни места, из разредени широколистни гори, предимно в близост до населени места. Разпространено из цялата страна от равнините докъм 1000. (1500) м надморска височина. Отглежда се у нас широко като културно дърво и на много места подивяло. Във втория случай обикновено показва плитки подпочвени води в местата където се среща.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: БИЛКИ, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА, Sambucus nigra, Черен бъз, Свирчовина, Бъзуняк, Драмбъз, Селешник, Мимер

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.