Betula pendula / Бяла бреза

Betula pendula / Бяла бреза

  • Наличност: В наличност
  • 6.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Бреза, Бяла бреза, Обикновена бреза
Латинско наименование
Betula pendula
Категория
Широколистно дърво – с опадливи листа
Вид наземна част
Дърво
  /  
до 20 - 30 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелен
Цъфти април – май
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0,4, 0.8 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Използва се широко за озеленяване като декоративно растение в паркове и градини.
Брезата има мека, малотрайна дървесина, която се използва за различни изделия и мебели, за строеж, отопление и др. От клонките се изработват кошници и метли. От сока, който изтича напролет от пробити в стъблото дупки и съдържа малък процент захар, се приготвя брезово вино, използвано в медицината. От дървесината се получава брезов катран, също използван в медицината. За лечебни цели се използват листата, листните пъпки и кората. Листата се събират през юни-септември, когато са напълно развити. Пъпките и кората - през април и май, по време на движение на соковете в растението и преди разпукването на пъпките.
В народната медицина тинктура и отвара от брезови пъпки се употребява при гастрити, язвена болест, ревматизъм, подагра и при различни кожни болести.
Начин на приложение. Най-често се използува запарка от 10—20 г листа на 500 мл вода; приема се на порции 3—4 пъти дневно. Запарка от брезови пъпки се приготвя, като 1 чаена лъжичка пъпки се заливат с 1/2 чаша вряща вода, а отварата се приготвя в съотношение 30 г пъпки на чаша вода. Както запарката, така и отварата се вземат по 2—3 супени лъжици 3—4 пъти на ден.
Използвани лечебни средства:
Настойки от листата се използват за отделяне на отпадъчните продукти в урината, като по този начин се лекуват камъни в бъбреците и пикочния мехур, ревматични състояния и подагра.
Сокът се използва като диуретик.
Масло или изцедена течност от листата се използва за екзема, псориазис и други хронични проблеми с кожата.
Лосиони, направени от отварата се използват за хронични кожни проблеми.
Мехлем за ревматизъм и подагра.
Отвара от кората за хронични заболявания на кожата.

Описание

Бялата бреза е широколистно листопадно дърво с бял ствол, зелени сърцевидни листа с яйцевидна корона. Листата й са назъбени по края. Бялата кора на стъблото периодично пада на люспи. Характерният й бял цвят се дължи на веществото бетулин, което е единственото бяло багрило съществуващо в природата.
Бялата бреза има много характерна коренова система, в която страничните корени са поразвити и дълги от основните. Тя расте най-добре на сиви и кафяви горски почви. На височина достига до 30 м. Цъфти април – май, цъфтежът на бялата бреза продължава месец - месец и половина. Мъжkите съцветия на бялата бреза представляват дълги висящи реси, женските цветове, също са събрани в реси, но те са с яйцевидна или кълбовидна форма. Плодът е едносеменно, 1-2 мм. дълго, плоско, снабдено с две ципести крила орехче. Плодовете са събрани в цилиндрично съплодие, което при узряването им се разпада.
Расте по скалистите места, в иглолистни и букови гори навсякъде в страната на местата с влажен климат до 2000 метра надморска височина. Животът и е до над 150 години.

Препоръки за отглеждане
Брезата е силно светлолюбиво и влаголюбиво дърво. Успешно се развива на изключително неплодородни почви, стига да има достатъчно влага, най-добре се развива на сиви горски и кафяви горски почви. Изключително студоустойчив вид.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Уважаеми клиенти, до месец Март ще изпращаме поръчки от понеделник до сряда!

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.