Solidago virgaurea L. / Златна пръчица, Горски енчец

Solidago virgaurea L. / Златна пръчица, Горски енчец

  • Наличност: In Stock
  • 2.00 лв.Българско наименование
Златна пръчица, Горски енчец
Латинско наименование
Solidago virgaurea L.
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
60-100 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Сивозелени
Цъфти през юни-септември с жълти цветчета
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Действие диуретично, отхрачващо. При заболявания на отделителната система - възпаления, пясък и камъни в бъбреците и мехура с албумин в урината. При отоци от различен произход, подагра, ревматизъм, ентероколити и др. При гнойни рани, циреи и кожни възпаления, пъпки, гнойни пъпки, акне. Действията на дрогата се дължат на наличното в нея етерично масло (0,5%). Те също така могат да се дължат на откритите през последните години четири групи флавоноидни вещества: кверцитин, изорамнетин, рамнетин и кемпферол. На основата на доказана диуретична активност на билката в Германия са регистрирани редица комбинирани препарати и чайни смеси, в състава на които участвува и горският енчец.
Българската народна медицина прилага горския енчец при лечението на отоци при чернодробна недостатъчност и при хроничен нефрит. Освен това се препоръчва използуването на горския енчец като ефективно отхрачващо и секретолитично средство. Употребата на дрогата се препоръчва също и за овладяване на упорити диарии. Най-после употребата на горския енчец се препоръчва при лечението на острия подагрозен пристъп.Твърди се, че в комбинация с енювчето и жълтата и бяла мъртва коприва, енчецът помага даже при спаружване на бъбреците, лошо оросяване на бъбреците и изкуствен бъбрек.
Начин на приложение. Препоръчва се студеното извличане на активните принципи на дрогата: 6 чаени лъжички ситно нарязана билка се извличат в продължение на 8 часа с 400 мл студена вода. Това представлява дозата за един ден и се препоръчва тя да бъде изпита на бавно, на малки глътки.
Извличане на горещо: две супени лъжици от ситно нарязана билка се заливат с 500 мл вряща вода и се извличат в продължение на 2 часа. От приготвения извлек се пие дневно 4 пъти по една винена чашка преди ядене.Външно се прилага под формата на лапи /марлен компрес/ от стрити пресни или сухи листа на кашичка с вода или мляко.
Ветеринарната народна медицина също така използува билката при животни, развили диаричен синдром.

Описание

Многогодишно тревисто растение с късо хоризонтално или косо коренище. Цветоносното стебло изправено 10—60 (100) см високо, кръгло, в горната част разклонено. Листата последователни, отгоре голи, отдолу влакнести. Кошничките многобройни във връхни сложни метличести съцветия; обвивните листчета островърхи зеленикави. Крайните цветове езичести женски; вътрешните тръбести двуполови; всичките жълти. Плодосемката късовлакнеста, с хвърчилка от грапави четинки. Цъфти юни — септември. Расте из разредени гори, храсталаци, по скалисти и тревисти места. Разпространено в предпланините и планините докъм 2200 м надморска височина. Среща се в цяла Европа. Използва се надземната му част. Съдържа етерично масло, алкалоиди, танини, сапонини; в съцветията са намерени флавоноиди.

Препоръки за отглеждане
Студоустойчиво, сухоустойчиво, непретенциозно към почвата, слънцелюбиво растение.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Solidago virgaurea L. / Златна пръчица, Горски енчец

Уважаеми клиенти, до месец Март ще изпращаме поръчки от понеделник до сряда!

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.