Potentilla Reptans L. / Петопръстник

Potentilla Reptans L. / Петопръстник

  • Наличност: В наличност
  • 2.50 лв.



Българско наименование
Петопръстник, пълзящ очиболец, гърличева трева
Латинско наименование
Potentilla Reptans L.
Категория
Тревисто многогодишно растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
15 до 30 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелен
Цъфтят през лятото с жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Като лечебно растение. Билката се използва при миома на матката, тумори, хемороиди, възпаления на стомаха и червата, диария, чернодробни заболявания, възпаление на очите.

Външно се използва при изгаряне, мокрещи екземи и бяло течение.

Използваема част: Коренищата, извадени рано на пролет - през март или през есента - октомври - от 2-З-годишни растения. След изваждане коренищата се измиват и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 45С. При сушенето коренищата да не се допират до железни предмети, защото потъмняват. Изсушената билка е тъмнокафява или червенокафява отвън и червена отвътре, без миризма и с горчиво стипчив вкус.

Описание

Многогодишно тревисто растение с прави или в основата полегнали, разклонени и окосмени стъбла, високи 15-­30 см. Листата са петделни, като петте пръста на ръката. Цветовете са разположени по единично в пазвите на листaтa, с дълги дръжки. Те са жълто обагрени, чашката на цветчето е петлистна, жълто обагрена. Дава ластуновидни разклонения, които в определени възлести места се вкореняват и дават началото на ново растение..

Среща се из влажните ливади, замочурените места и торфищата, но също по каменисти места в предпланинския и планинския пояс на всички наши планини.

Препоръки за отглеждане
Непретензиозно растение. Расте обикновено на основни или неутрални почви. Толерантен е на бедни почви и на частична сянка. Добра сухоустойчивост и зимоустойчивост.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Potentilla Reptans L., Петопръстник, БИЛКИ

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.