Artemisia annua / Сладък пелин

Artemisia annua / Сладък пелин

  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.Българско наименование
Сладък пелин
Латинско наименование
Аrtemisia annua
Категория
Tревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
30 до 100 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти с жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Сладъкия пелин е използван за лечение на треска и малария в продължение на повече от 2000 години. Нобеловата награда за физиология и медицина от 2015 г. е присъдена съвместно на д-р. Юю Tу, Уилям С. Кембъл и Сатоши Омура за откритията си от естественя продукт artemisinin . Д-р ЮюТу получава наградата за своята работа по Сладкия пелин и неговото приложение като антипаразитен агент.
Освен при малария, билката се използва и за бактериални инфекции като дизентерия и туберкулоза, заболявания, причинени от паразити и акари, някои туморни заболявания, гъбични инфекции, вирусни инфекции и дори обикновена настинка.
Июполюва се и за лечение на разстроен стомах, треска, жълтеница, загуба на апетит, нарушения на кръвоносните съдове, запек, разстройства на жлъчния мехур, болки в стомаха, болезнена менструация . Сладкият пелин се използва за елиминиране на кръгли червеи. Различните видове кръгли червеи са най-честата инфекция с паразити в света, разпространявани директно от човек на човек. Кръглите червеи могат да причинят кашлица, задух, болки в корема, гадене и диария, кръв в изпражненията, загуба на тегло и наличие на червеи в повръщане или изпражнения. Проучванията показват, че Сладкият пелин проявява антимикробна активност. Той не само може да убива бактерии, но също така е доказано, че убива и гъбички.

Описание

Сладкият пелин е изключително ценно растение. Стъблото му е изправено с кафеникав или виолетовокафяв цвят. Самото растение е без косми и височина от 30 до 100 см. Листата на сладкия пелин са с дължина 3 до 5 см. Растението е с характерен приятен аромат. Съдържанието на Artemisinin в сухите листа е между 0,5 и 1.5 %. Цветовете на складкия пелин са зелено жълти. Семената са кафяви с диаметър само 0.6-0.8 мм. Сладкия пелин вирее най-добре на песъчливи почви.

Препоръки за отглеждане
Напълно зимоустойчиво растение. Расте на слънчево до полусенчесто място, на свежа и плодородна почва. Безпроблемно може да се отглежда в саксия на терасата.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Artemisia annua, Сладък пелин

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.