Dianthus barbatus / Самакитка

Dianthus barbatus / Самакитка

  • Наличност: In Stock
  • 3.00 лв.Българско наименование
Самакитка
Латинско наименование
Dianthus barbatus
Категория
Тревисто многогодишно растение - вечнозелено
Вид наземна част
Туфа
  /  
30 - 60 см.
Слънце
Цвят на листата
Синьо-зелени
Цъфти от май до юли-авгус
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Подходяща е за бордюри, алпинеуми, в цветни лехи или в саксии.
Описание

Многогодишно растение с дълги, остри, зелени или синьо-зелени листа и по-скоро дребни цветове, обикновено в комбинация от розово и червено или бяло и пурпурно. Произхождат от Южна Европа. Най-често се отглеждат като двугодишни или едногодишни. Изправените стъбла са груби и здрави и са разделени на възли и междувъзлия. Най-долните листа са широко удължени и през първата година образуват розетка. Тези по стъблото излизат от възлите. Те са по-тесни и колкото са по-на високо, толкова са по-дребни. Цветовете са до 2 см в диаметър, прости или кичести. Събрани по 20-30 в топчести съцветия, които достигат до 10-12 см в диаметър. Цъфтежът е продължителен - от май до юли-август.Плодовете са удължени бежово-кафяви кутийки, които се отварят на върха. Семената са плоски, тъмнокафяви, почти черни.

Препоръки за отглеждане
Предпочита добре обработени, дренирани почви с неутрална реакция. Мястото трябва да е слънчево. Растенията издържат на отрицателните температури през зимата. При двугодишното развитие на растенията почвата редовно се окопава и плеви. Често самакитката се разклонява силно. Растенията заемат междуредовото пространство и сами потискат развитието на плевелите. Тъй като се самозасяват, на следващата година стъблата са толкова много, че не могат да се доизхранят и цветовете издребняват. Това не бива да се допуска. За целта при плевенето излишните самосевки се проскубват. Тогава цветовете са по-едри и красиви.
Когато се отглеждате саксии, засаждайте по две-три растения. Така след разклоняване те плътно покриват саксията. Почвата не трябва да изсъхва. През зимата саксиите остават навън.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Уважаеми клиенти, осве сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.