Convallaria majalis / Момина сълза

Convallaria majalis / Момина сълза

  • Наличност: В наличност
  • 2.00 лв.



Българско наименование
Момина сълза
Латинско наименование
Convallaria majalis
Категория
Тревисто многогодишно растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
30-40 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти април-май с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
10 - 15 см.Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Използва се за озеленяване и зацветяване на сенчести места и за отрязан цвят през пролетта.
Описание

Момината сълза е многогодишно тревисто растение с пълзящо хоризонтално коренище. Цветоносното стъбло е до 40 см високо, тънко, неразклонено, безлистно. Листата са приосновни, обикновено 2, рядко 3, продълговато елипсовидни или елипсовидно ланцетни, до 20 см дълги и 4–8 см широки, към върха заострени, в основата стеснени и образуват дълги влагалища. Съцветието е връхно, гроздовидно, рехаво, с 6–15 листа. Цветовете са бели, звънчевидни, увиснали на къса дръжка, двуполови с приятна миризма. Има 6 листен околоцветник и 6 тичинки. Плодът е кълбовидна, месеста, червена многосеменна ягода. Момината сълза е едно от любимите пролетни цветя, заради изящния аромат на нежните, бели звънчета, наредени по цветоносното стъбло, високо 12-20 см. Тя е многогодишно и зимоустойчиво растение. Всяка есен листата й изсъхват и напролет се появяват два светлозелени листа, навити на руло, които после се разгъват и стават продълговати и широки.

Препоръки за отглеждане
Отглежда се често из градините на сенчесто място, където няма тревата. Обича леки сенки, достатъчно влага, глинесто-песъчлива, добре отцеждаща се и достатъчно хранителна почва, която бързо се затопля напролет. Понася и пълна сянка. На едно място расте до 10 години.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Convallaria majalis, Момина сълза, БИЛКИ, МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.