ajuga-reptans-ayuga-palzyashto-sreshtniche

Ajuga reptans / Аюга, Пълзящо срещниче

  • Наличност: В наличност
  • 4.00 лв.Българско наименование
Аюга, Пълзящо срещниче
Латинско наименование
Ajuga reptans
Категория
Тревисто многогодишно растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
20 см. / 50 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Тъмнoчepвeни дo виoлeтoви
Цъфти май и юни със сини цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 или 1 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Като почвопокривно растение, в бордюри, между камъни и настилки, около дървета. Може да се използва в големи алпинеуми. В малките ще задуши останалите растения. Добре е винаги да се изолира от по-дребните и ценни растения, защото се разраства много бързо. Може да се сади в кашпи и балконски саксии и сандъчета, също и като каскадно растение.

Описание

Aюгa e изĸлючитeлнo aтpaĸтивнo, пoчвoпoĸpивнo, многогодишно тревисто полувечнозелено растение с презимуващо коренище. Коренището е плитко, пълзящо, силно разклонено. Леторастите са пълзящи, вкореняващи се. Приосновните листа са на дълги дръжки, а стъблените са почти приседнали, яйцевидни, с вълнообразна периферия. Съцветията са класовидни. Напълно зимоустойчиво растение. Цветовете са сини, външно фино окосмени. Събрани са в доста едри и атрактивни класовидни съцветия. Цъфтежът е през май-юни и продължава около 20 дни. Към есента дългите леторасти отмират и остава презимуваща листна розетка.

Препоръки за отглеждане
Много непретенциозно и лесно за отглеждане растение. Добре се развива на рохкава, богата и дренирана градинска почва. Не обича преовлажняване. При неблагоприятни условия аюгата може дълго време да се съхрани във вид на розетка и да преустанови образуването на дълги леторасти. Подхранване, умерено поливане и необходимост от контролиране на разрастването изчерпват грижите по това красиво и непретенциозно растение.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Ajuga reptans, Аюга, Пълзящо срещниче, ПОЧВОПОКРИВНИ, МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ, ЗА АЛПИНЕУМИ

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.