Vinca major Maculata / Голяма винка, Винка мажор, Зимзелен

Vinca major Maculata / Голяма винка, Винка мажор, Зимзелен

  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.Българско наименование
Винка Майор, Голяма винка пъстролистна, Зимзелен
Латинско наименование
Vinca major Maculata
Категория
Тревисто многогодишно растение - вечнозелено
Вид наземна част
Туфа
  /  
30 / 50-100 см.
Полусянка, сянка
Цвят на листата
Зелени със жълтеникави жилки и петна по листата
Цъфти април-май, със светлосини цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Ползва се като почвопокрвино растение както за слънчеви, така и за по-сенчести места, за укрепване на почвата, в алпинеуми, широки бордюри, аранжировки в кашпи. Пъстролистните сортове създават колорит на сенчести и непригодни за други растения места. Голямата винка е подходяща за засаждане в цветни композиции с по-високи тревисти растения, иглолистни или храсти.

Описание

Голямата винка е многогодишно, вечнозелено, непретенциозно растение със влечащо стъбло. Расте на сенчести места и с времето образува плътна покривка върху земята. Листата му са кожести, яйцевидни, блестящи и шарени - зелени със жълтеникави жилки и петна по листата. Цъфти с ефектни светлосини цветове през април-май. Цветовете са единични, до 4-5 см в диаметър разположени на върха на цветонос до 30 см височина. Цъфтежът продължава около месец. Стъблата се вкореняват по цялата си дължина при контакта си с почвата, разклоняват се и растението доста бързо се разраства, образувайки плътен декоративен килим.

Препоръки за отглеждане
Голямата винка е непретенциозно растение, което може да се отглежда на всякаква градинска почва, издържа засушаване. Зимоустойчива е, но не колкото малката винка и в студени и безснежни зими листата и могат да измръзнат частично. Измръзването не е фатално за растението и то се възстановява бързо.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Vinca major Maculata, Голяма винка, Винка мажор, Зимзелен, Винка Майор, ПОЧВОПОКРИВНИ, ШИРОКОЛИСТНИ ВЕЧНОЗЕЛЕНИ

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.