Buddleja davidii / Будлея, Летен люляк

Buddleja davidii / Будлея лилава, Летен люляк

  • Наличност: В наличност
  • 5.00 лв.Българско наименование
Будлея лилава, Летен люляк, Пеперуден храс
Латинско наименование
Buddleia davidii
Категория
Широколистен храст – вечнозелен
Вид наземна част
Храст
  /  
3 - 5 м. / 3
Слънце, Полусянка
Цвят на листата
Сиво-сребристи
Цъфтят юли - август със лилави цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 40 см. Растенията са в 0.4 или 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Будлеята се чувства добре и самостоятелно и в група, а също така и в качеството на растения от задния план на лехите. Може да се получи много красив жив плет, защото будлеята търпи формиране, особено ако се използват няколко различни цвята. Будлеята е много медоносен храст.

Описание

Будлеята известна още като Летен Люляк или Пеперуден храст е непретенциозен, бързорастящ, цъфтящ, мнoгoгoдишeн xpacт с тънки многобройни разклонени клонки. Цени се най-вече заради обилният си и дълъг цъфтеж през цялото лято - от юни до септември, когато има много малко други цъфтящи видове. Нейната родина е Китай.
Достига до 5 м, но най-често представлява 3 - метров храст. Листата са удължено ланцетни, до 15 см дълги, разположени срещуположно на дъговидно извитите клони. Те са ситно назъбени по края, като на горната страна са наситено зелени, а на долната са белезникаво сребристи.
Истинско украшение на будлеята са големите дълги съцветия на края на клонките, които се състоят от множество гъсто разположени дребни цветове. Цъфтящият летен люляк може да се сравни с фонтан. Многочислените цветове излъчват приятен аромат, който се разлива из градината и привлича много пеперуди и пчели. Цъфти в пpeĸpacни лилави цвeтoвe събрани във връхни съцветия тип грозд. Цветовете са много трайни и ароматни. Имат цилиндрична форма и всеки цвят заема 18-20 см от дръжката.
Благодарение на бързия си растеж до 2 м. в година и големите си листа, клонките на летния люляк придобиват дъговидна форма. Нежните филизи на това растение не понасят студовете и на практика всяка зима могат да замръзнат у нас. Пъпките, разположени на основните клонки, през зимата, благодарение на снежната покривка, обикновено не се повреждат, и през пролетта от тях се развиват млади филизи с красиви листа.

Препоръки за отглеждане
Младите растения искат повече внимание. Отглеждането на будлеята не е просто. Важно е да се избере правилното място за засаждане. То трябва да бъде слънчево и да е закрито от ветровете. Почвата на летния люляк трябва да е лека, рохкава и добре дренирана. Будлеята идва от много влажни субтропически гори, затова много обича поливането през топлото сухо време, а също и пръскането на листата вечер.
В родината и будлея давиди е вечнозелено растение, но при нашите условия при температури под -15℃ листата окапват. При температури под -20℃ е възможно да има частични измръзвания по надземната част. Цъфтежът обаче е само на тазгодишни леторасли затова независимо от наличието или не на зимни повреди е препоръчително да бъде формирана и подрязвана, което може да стане през всеки зимен или пролетен месец до март, за предпочитане март. Ако не подрязвате будлеята, ще се получи изтощен храст с издължени и оголени клони и цветове само по върха, поради това се препоръчва по-силно подрязване - през март отрежете частта, израснала през миналата година, до 5 см от старото дърво.
Будлеята не понася застоялите води, нито сенчестите места. Издържа на засушаване, но не и на излишък от влага. Преовлажняването причинява гъбни заболявания, които са много упорити. Не понася също заблатени почви.
При нашите условия много важно е да я задържим и пазим до двегодишната й възраст. Ако оцелее до тогава опасността да измръзне вече е избегната. Ако растението ви е малко и неукрепнало най-добре да го зазимите първата зима.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Buddleja davidii, Будлея, ЦЪФТЯЩИ ХРАСТИ, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.