Echinacea purpurea / Ехинацея

Echinacea purpurea / Ехинацея

  • Наличност: В наличност
  • 5.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Ехинацея
Латинско наименование
Echinacea purpurea
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
80-100 см. / 30 см.
Слънце
Цвят на листата
Зелени
Цъфтят юли-август, най-разпространени с розово лилави цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 или 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
В смесени цветни групи и бордюри, намира приложение и като лековита билка.
Описание

Многогодишно тревисто растение с презимуващо брадато коренище. Стъблата и са прави, покрити с гъсти власинки, разклонени в горната си част. Цветните кошнички са едри, пурпурно-розови и много красиви, цъфти много обилно. Листата са събрани в приосновна розетка, елиптични, груби, овласени. Дръжката е здрава, неразклонена.
Ехинацеята е една от най-популярните билки в Северна Америка. Неуната история като лечебно растение датира от индианците, които използват ехинацеяа за инфекции, зъбобол, ставни болки, кожни заболявания и други заболявания.
Листата и цветовете се берат във фаза пълен цъфтеж на растенията. Корените започват да се вадят след настъпването на първите есенни слани, когато надземната част на растенията загине. В този период се съдържат най-високите количества активни вещества в корените на ехинацеята. Корените се прибират най-рано в края на втората година – до четвъртата. Свежите листа и цветове се сушат задължително върху рамки в сухи, тъмни и проветриви помещения или в сушилня при температура не по-висока от 35-40 гр.С. Корените се сушат в сушилня при температура 55 гр.С или върху рамки в проветриви и сухи помещения. Не се допуска използване на болни или наранени и загнили корени! Готовата суха дрога се съхранява в плътно затворени чували от естествени материали в сухи и проветриви помещения, в които няма висока въздушна влажност. Срок на годност – 1 година. В цветовете на ехинацеята се съдържат 0,13-0,48% етерично масло, а в свежите коренища и корени – 0,04-0,22%. В коренищата са открити глюкозида ехинакозид, който при хидролиза се разпада на етанол и др., а също бетанин, инулин, смола и киселини.
Всички видове ехинацея имат изключително голяма популярност в света и особено в англоезичните страни и Западна Европа като лечебно растение. Днес в Германия се предлагат над 300 препарата от ехинацея, а през 1994 г. немските лекари са изписали над 2,5 млн рецепти за лекарствени продукти от ехинацея. Лекарствените препарати от ехинацея се използват при настинки и грип, при различни инфекции, като стимулиращи имунната система и мн.др. Американски учени обаче откриха, че може да прилагате ехинацеята и по друг начин – срещу кожни проблеми. Те са на мнение, че растението е изключително ефикасно при лечението на екземи, атопичен дерматит, акне, заличаване на белези и дори в някои случаи на рак на кожата. Проучване, направено с мишки показва, че раните и белезите изчезват много по-бързо и ефективно, когато се третират с ехинацея. Все още не може да се каже на какво се дължи това свойство на растението, но учените са убедени, че то е изключително подходящо при подобни проблеми.

Препоръки за отглеждане
Напълно зимоустойчиво растение, не понася ниски места с високоподпочвени води, което води до масово загиване на растенията, особено през първата година, силно устойчива на слани. Вегетацията на ехинацея пурпурея започва през март-април, а продължителността на цъфтежа е 2,5 месеца - юли-август. Ехинацеята е светлолюбиво растение, което вирее най-добре на внимателно обработени, с умерена влажност почви. Най-подходящите почви за отглеждане на ехинацеята са отцедливите каменливи или чакълести, до глинести и варовити почви, предпочита песъкливите почви. На едно място се отглежда 5-6 години.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Echinacea purpurea, Ехинацея, МНОГОГОДИШНИ ЦВЕТЯ, билки

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.