Melissa officinalis / Маточина

Melissa officinalis / Маточина

  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.Българско наименование
Маточина
Латинско наименование
Melissa officinalis
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
30 до 100 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти от юни до септември с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчива
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Маточината е медоносно, лечебно и хранително растение. Използва за чай в свежо и изсушено състояние. В изсушен вид тя губи приятния си лимонов аромат. Чаят от маточина се използва като успокоително и сънотворно средство.

Описание

Многогодишно тревисто растение с презимуващо коренище, има характерна приятна лимонена миризма. Корените са хоризонтални, разклонени и от тях излизат много издънки. Листата яйцевидни, тъпо назъбени. Свежите листа имат силен аромат на лимон. Цветовете са събрани в класовидно съцветие. Среща се по сухи и каменливи места в цялата страна. Няма декоративна стойност.

Препоръки за отглеждане
Маточината се отглежда на слънце или полусянка, върху рохкава и умерено влажна почва. Може да се изрязва 2 пъти през вегетацията. Понася засушаване, но влошава качеството на листната си маса. Зимоустойчиво растение.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Melissa officinalis / Маточина, БИЛКИ

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.