Origanum vulgare / Риган

Origanum vulgare / Риган

  • Наличност: В наличност
  • 4.00 лв.Българско наименование
Риган
Латинско наименование
Origanum vulgare
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
до 70 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти през юли-септември с бледорозов, светлочервен или лилаворозов цвят
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
10 - 20 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Риганът може да се употребява пресен или изсушен. Използват се цветоносните връхни части на ригана, които се събират през периода на цъфтежа при слънчево време. Стръковете се отрязват на 20 см от върха и се сушат на сянка или в сушилня при температура до 35°С. Изсушеният риган има зелени стебла и листа, а цветове са червено-виолетови, с приятна миризма и слабо горчив вкус. Съхранява се на сенчесто и проветриво място. За добиване на етерично масло риганът се преработва по метода на водната дестилация в свеж вид.
Риганът съдържа етерично масло, провитамин А, витамини С, дъбилни и горчиви вещества, танини, минерални соли, флавоноиди, аскорбинова киселина, пигменти, мазнини и др.
Действа отхрачващо и успокоително при кашлица потогонно при трахеит, остър и хроничен бронхит помага за преодоляване спазми и болки в стомаха и червата при безсъние, напрегнатост, епилепсия при гъбични инфекции при обриви, лишеи, екземи има силно антиоксидантно действие за борба с чревни паразити при болезнени ревматични отоци при циреи и навяхвания при ушни инфекции понижава нивото на холестерола средство за лечение на наркоманите добро средство против молци и мравки.
Отлична подправка за всяка кухня.

Описание

Ниско многогодишно тревисто растение с късо, често пълзящо, разклонено коренище, образуващо туфа с 80-100 стъбла, като ежегодно излизат нови. Стеблата са изправени, 4-ръбести, разклонени в горната си част и достигащи на височина 30-80 см. По цялото стъбло има къси власинки. Листата са срещуположни с къси дръжки, продълговато яйцевидни. Долните листа са по-едри, светлозелени, с рядко назъбен външен ръб, покрити от двете страни с власинки и с много дребни жлезички. Листата на ригана са с характерен вкус и силен аромат. Цветовете му образуват сложни чадъроподобни съцветия по върховете на клонките, в които са събрани голям брой много дребни цветчета с почти бял, бледорозов, светлочервен или лилаворозов цвят и кафяви чашки. Цветчетата на някои растения са двуполови, а на други са само женски. Плодът на ригана е суха кутийка, разпадаща се на 4 продълговати тъмнокафяви орехчета. Расте предимно в предпланините и планините до 1600 м надморска височина, из храсталаци и сечища, по каменливи и влажните места и в редки гори.

Препоръки за отглеждане
Риганът е студоустойчив, но предпочита слънчеви, топли, защитени от вятър места. Той не е взискателен към почвата.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: БИЛКИ, ПОДПРАВКИ, ЗА АЛПИНЕУМИ, Оriganum vulgare, Риган

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.