Lophanthus Anisatus Benth / Лофант

Lophanthus Anisatus Benth / Лофант

  • Наличност: В наличност
  • 4.00 лв.Българско наименование
Лофант
Латинско наименование
Lophanthus Anisatus Benth
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
до 2 м.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти юли-август, най-разпространено с розово лилави цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив /до -5 градуса/
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Уникално лечебно, медоносно и декоративно растение. В смесени цветни групи и бордюри. Притежава уникални лечебни свойства, като често заради тези си качества бива сравняван с жен-шена. Учените – фитотерапевти уверяват, че няма заболяване, при което лечебните свойства на лофанта да не помагат.

Описание

Лофанта е многогодишно силно ароматично и притежаващо уникални медоносни и лечебни свойства растение. Достига до два метра височина и цъфти активно почти три месеца, а по своите лечебни свойства не отстъпва много на жен-шена. Лофанта принадлежи към семейство устоцветни Laminae (Labiatae) и е култивирано растение. Най-широко е разпространено в Китай, Япония, САЩ, Канада и др.
Стъблото му е изправено, силно разклонено и облистено. Листата му са едри, назъбени достигащи дължина до 10 см, а на ширина до 4,5 см. Цъфти с бели дребни цветчета, събрани в класовидни съцветия, достигащи дължина до 20 см. Те са разположени по краищата на страничните разклонения по стъблото.
Семената му са ситни, заоблено продълговати, тъмно кафяви, запазващи кълняемостта си до 2 години.
При ранно отгледан при оранжерийни условия разсад и засаден при благоприятни метеорологични условия, растенията започват да цъфтят около средата на месец юни. Интензивно продължават да цъфтят до края на месец август. След септември, при благоприятни условия, от разклоненията на основните стъбла продължават да израстват нови леторасли с класовидни съцветия. Макар и по-малки по размери, те продължават да цъфтят и дават нектар до падането на първите слани!
Лофанта е прекрасен медонос, медопродуктивността, на който надвишава 400 кг от хектар. Пчелите охотно посещават растенията, а полученият от ЛОФАНТ мед има много приятен аромат и ценни лечебни свойства.
Учените – фитотерапевти уверяват, че няма такова заболяване, при което лечебните свойства лофанта да не помагат. Растението ЛОФАНТ действително притежава уникални лечебни свойства, затова се счита за символ на младостта и красотата. Може успешно да се прилага за:
преодоляване на полова немощ и засилване на сексуалното желание;
заглажда бръчките;
подхранва косата в дълбочина, като я прави по-сияйна, буйна и жива;
премахва главоболието;
спомага преодоляването на менструални болки;
има пречистващо действие за бъбреците, жлъчката и черния дроб;
регулира обмяната на веществата;
понижава кръвното налягане;
прочиства кръвта, унищожава болестотворните микроби;
благоприятно подпомага възстановяването от нервни разтройства;
забавя силата на стареенето;
облекчава болките при парализа на лицевия нерв;
облекчава заболявания на храносмилателната система – гастрит, разстройства на стомашно-чревният тракт;
може да се използва и в кулинарията за придаване на ароматен привкус на ястия както от месо и риба, така и за сладка, компоти и сокове.
В зависимост от начинът си на употреба, лофант може да се прилага за различните симптоми и оплаквания от дадени заболявания. Така напрмер ако консумирате млади листа от тази билка, заедно с храната си (независимо дали в сурово или сготвено състояние), можете да повишите по естествен начин мъжката потентност, да подпомогне лечение на простата или да подпомогне забавянето на стареенето.
Напълнени възглавници с изсушени листа и съцветия от билката помагат срещу безсъние и главоболие.
При напукана кожа на краката, накиснете разтението в гореща вода и потопете ходилата си в лековитата получена отвара. Също премахва чувството на умора в краката в края на работния ден.
Лечебни вани с лофант успокояват бебетата и те спят по-дълго. Благодарение на него, тяхната кожа става по-мека, еластична и не страда от от гнойни пъпчици.
Регулира успешно кръвното и обмяната на веществата.
Настойка от свежи листа и цвят, употребена вътрешно и външно подпомага благоприятно заболявания като гастрит, парализи, треперене на крайниците, болести на черния дроб и пикочните пътища.
Можете да направите лечебни вани и инхалации при: болести на нервната система, сърдечно- съдова дистония, бронхиална астма, премахва бръчките, прави косата и кожата по-сияйни и жизнени.
Лофантов мед, комбиниран с препарати на лофантова основа действа лечебно и профилактично срещу лъчеви болести. Употребява се чрез чайове, настойки, отвари и инхалации.
В тибетската медицина наземната част на лофанта се използва като общо укрепващо и забавящо стареенето средство, а също и при гастрити, функционално разстройство на жлъчката, хепатити, действа благоприятно при лечението на пострадали от радиация.
За съжаление ЛОФАНТ е непознато растение на българските пчелари. А по своите медоносни качества не отстъпва на фацелията, а освен това е и ценна билка.
За сега в България този изключителен медонос се произвежда само от малцина ентусиасти. Един, от които е инж. Георги Пенев от Варна. Той е представил това интересно за пчеларите растение на Балканския конгрес на пчеларите в Истанбул в края на март 2007г. Източник на информация:
Пчеларски вестник

Препоръки за отглеждане
Силно студоустойчиво, сухоустойчиво, непретенциозно към почвата, слънцелюбиво растение. Лофантът се размножава основно чрез семена. Семената се засаждат в малки сандъчета (подобно на доматите)на дълбочина 0,5 см в полиетиленови оранжерии в началото на март.Поникват 5-6 дена след засаждането, а след 1 месец се пикират. На открито се засаждат едва когато се установи трайно затопляне на времето- края на април. Разсада се засажда на редове, като разстоянието от ред до ред трябва да е 60 – 70 см, а от растение до растение 25-30 см. По време на вегетацията трябва да не се допуска заплевеляване, да се полива при силно засушаване, а след дъжд или поливане, почвата се разрохква.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Lophanthus Anisatus Benth, Лофант, МЕДОНОСНИ, БИЛКИ

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.