Betula pendula / Бяла бреза

Betula pendula / Бяла бреза

  • Наличност: В наличност
  • 8.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Бреза, Бяла бреза, Обикновена бреза
Латинско наименование
Betula pendula
Категория
Широколистно дърво – с опадливи листа
Вид наземна част
Дърво
  /  
до 20 - 30 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелен
Цъфти април – май
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0,4, 0.8 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Използва се широко за озеленяване като декоративно растение в паркове и градини.
Брезата има мека, малотрайна дървесина, която се използва за различни изделия и мебели, за строеж, отопление и др. От клонките се изработват кошници и метли. От сока, който изтича напролет от пробити в стъблото дупки и съдържа малък процент захар, се приготвя брезово вино, използвано в медицината. От дървесината се получава брезов катран, също използван в медицината. За лечебни цели се използват листата, листните пъпки и кората. Листата се събират през юни-септември, когато са напълно развити. Пъпките и кората - през април и май, по време на движение на соковете в растението и преди разпукването на пъпките.
В народната медицина тинктура и отвара от брезови пъпки се употребява при гастрити, язвена болест, ревматизъм, подагра и при различни кожни болести.
Начин на приложение. Най-често се използува запарка от 10—20 г листа на 500 мл вода; приема се на порции 3—4 пъти дневно. Запарка от брезови пъпки се приготвя, като 1 чаена лъжичка пъпки се заливат с 1/2 чаша вряща вода, а отварата се приготвя в съотношение 30 г пъпки на чаша вода. Както запарката, така и отварата се вземат по 2—3 супени лъжици 3—4 пъти на ден.
Използвани лечебни средства:
Настойки от листата се използват за отделяне на отпадъчните продукти в урината, като по този начин се лекуват камъни в бъбреците и пикочния мехур, ревматични състояния и подагра.
Сокът се използва като диуретик.
Масло или изцедена течност от листата се използва за екзема, псориазис и други хронични проблеми с кожата.
Лосиони, направени от отварата се използват за хронични кожни проблеми.
Мехлем за ревматизъм и подагра.
Отвара от кората за хронични заболявания на кожата.

Описание

Бялата бреза е широколистно листопадно дърво с бял ствол, зелени сърцевидни листа с яйцевидна корона. Листата й са назъбени по края. Бялата кора на стъблото периодично пада на люспи. Характерният й бял цвят се дължи на веществото бетулин, което е единственото бяло багрило съществуващо в природата.
Бялата бреза има много характерна коренова система, в която страничните корени са поразвити и дълги от основните. Тя расте най-добре на сиви и кафяви горски почви. На височина достига до 30 м. Цъфти април – май, цъфтежът на бялата бреза продължава месец - месец и половина. Мъжkите съцветия на бялата бреза представляват дълги висящи реси, женските цветове, също са събрани в реси, но те са с яйцевидна или кълбовидна форма. Плодът е едносеменно, 1-2 мм. дълго, плоско, снабдено с две ципести крила орехче. Плодовете са събрани в цилиндрично съплодие, което при узряването им се разпада.
Расте по скалистите места, в иглолистни и букови гори навсякъде в страната на местата с влажен климат до 2000 метра надморска височина. Животът и е до над 150 години.

Препоръки за отглеждане
Брезата е силно светлолюбиво и влаголюбиво дърво. Успешно се развива на изключително неплодородни почви, стига да има достатъчно влага, най-добре се развива на сиви горски и кафяви горски почви. Изключително студоустойчив вид.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.