Sophora japonica / Софора

Sophora japonica / Софора

  • Наличност: В наличност
  • 15.00 лв.Българско наименование
Софора, Софора японска, Японска акация, Японска софора
Латинско наименование
Sophora japonica
Категория
Широколистно дърво – с опадливи листа
Вид наземна част
Дърв
  /  
до 20 - 30 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелен
Цъфти юли - август с бледо жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 1 м. Растенията са на гол корен от октомри до края на март, в 1 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Използва се за единично и групово засаждане в паркове и градини. Изключително медоносен вид с много ценна дървесина.
Има и лечебни качества. Народната медицина препоръчва билката при стомашно-чревни проблеми - оригвания, киселини, гадене, болки, повръщане. Заедно с предписаните от лекаря медикаменти тя може да се ползва като допълнителен елемент в терапията на гастрит, язва на стомаха и дванадесетопръстника. С нея се церят още болки в гърлото и главата, повишено кръвно налягане, нередовна менструация, ревматизъм. В повечето случаи това билково лечение е спомагателно, а не основно и трябва да се провежда под лекарско наблюдение. При големи дози може да доведе до отравяне. Изключение може да се направи само за меда, получен от цветовете на Софората. Този мед укрепва целия организъм и предпазва от заболявания на дихателните пътища и храносмилателната система.
Използват се цветовете, неразтворени цветни пъпки, брани по време на цъфвтежа. Сушат се на сянка. Изсушената билка е с бял или слабо жълтеникав цвят, със слаб характерен мирис и сладникав вкус. Опакова се в торби. Запазва се в сухо и проветриво помещение.

Описание

Средно високо листопадно дърво, високо до 25 м. с широка, закръглена корона. Кората е сива, младите клонки тъмнозелени. Листата са със 7 - 15 удължено яйцевидни целокрайни листчета, 3 до 10 двойки, обикновено противоположни. Цъфти през лятото. Цветовете са с приятен кремаво-бял цвят, или бледо жълт, разположени във връхни многоцветни метлици. След цъфтежа падат на земята около дървото, покривайки земята с бледожълто одеяло. Плодът е боб с цилиндрична форма, броеницовидно прищъпнат, до 10 см дълъг и 1 см широк. Произхожда от Източна Азия - Китай и Япония. В родината му Китай, обикновено е засаждано около будистки храмове.

Препоръки за отглеждане
Светлолюбиво дърво, расте бързо, непретенциозно към почви. Предпочита по-топъл климат, но успешно се развива в много райони на България. Толерантно на суша, замърсена градска среда и крайморски климат.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Sophora japonica, Софора, Софора японска, Японска акация, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА МЕДОНОСНИ, БИЛКИ

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.