Wisteria sinensis / Глициния

Wisteria sinensis / Китайска вистерия

  • Наличност: В наличност
  • 9.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Глициния, Китайска вистерия
Латинско наименование
Wisteria sinensis
Категория
Широколистно – с опадливи листа
Вид наземна част
Пълзяща лияна
  /  
12 / 8 м.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфтят със светлоливи цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Може да покрива стени и изкуствени или естествени конструкции, беседки, веранди и пр. Може да се ползва като фон и да се засадят пред нея други растения.

Описание

Китайската вистерия е красиво увивно листопадно растение. Листата са светло зелени, продълговати, заострени на върха. Младите листа са покрити с гъсти влакънца, но с възрастта стават почти голи. Многочислените цветчета са събрани в четковидно съцвети около 30-35 см. Окраската на цветовете е светлолива. Китайската вистерия е по-бързо растяща от японската вистерия, която има по-широки и кожести листа. Расте бързо. Не е подходяща за стена на къща, тъй като влиза в канализацията и под покривите. Вистерията е много дълголетно растение.

Препоръки за отглеждане
За да цъфти обилно, на вистерията е необходима ярка слънчева светлина – шест или повече часа на ден и дълбока, умерено плодородна, влажна почва, която да не пресъхва. Адаптира се към различни почви, макар че предпочита неутрални, до слабо кисели, с рН 6.0-7.0. Добре е да се предвиди подпора и подходяща рамка за короната, върху която да се разпростре. Може да се аранжира на перголи, беседки, по телове и мрежи, дори на вертикални стени, стига да имат здрава подпора, на разстояние 4-6 см. от самата стената. Понякога за подпора се използват други дървета, но това не е много желателно. Ако стволовете им са с по-малко от 10 сантимера в диаметър, вистерията лесно може да ги пречупи.
През първата и втората година се оставя да расте свободно и развива нови разклонения - не се подрязва. През третата година това вече е необходимо, за да се стимулира цъфтежа. Според климатичните условия месец март-април миналогодишните клонки се подрязват на 20-30 см. от водещия клон. На едногодишните клонки се оставят по 4-5 пъпки, защото от тях предстои да се развият новите леторасти. По време на резитба могат да се отстранят и всички остарели или увредени клончета.
Пролетното освежаване на растенията включва и окопаване около корена и добавянето подхранващи торове, не и амониева селитра.
След като вистерията прецъфти, през м. юли се прави още едно леко подрязване с цел отстраняване на прецъфтелите цветове, за да се подготви растението за втори цъфтеж през м. август и да се оформи декоративно короната му като насочите младите клонки в желаната посока.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Уважаеми клиенти, дойде сезона когато натоварването при нас става изключително голямо. Стараем се максимално бързо да изпълним поръчките до седмица. Забавянето за сега става все по-голямо... ще се свързваме с вас, когато стигнем до поръчката ви и я подготвим, за да можем с точност да ви кажем кога можем да я изпратим. Разчитаме на вашето търпение и разбиране. За момента нямаме възможност да записваме поръяки по телефона, можете да ползвате осве сайта и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.