Solidago virgaurea L. / Златна пръчица, Горски енчец

Solidago virgaurea L. / Златна пръчица, Горски енчец

  • Наличност: In Stock
  • 2.00 лв.Българско наименование
Златна пръчица, Горски енчец
Латинско наименование
Solidago virgaurea L.
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
60-100 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Сивозелени
Цъфти през юни-септември с жълти цветчета
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Действие диуретично, отхрачващо. При заболявания на отделителната система - възпаления, пясък и камъни в бъбреците и мехура с албумин в урината. При отоци от различен произход, подагра, ревматизъм, ентероколити и др. При гнойни рани, циреи и кожни възпаления, пъпки, гнойни пъпки, акне. Действията на дрогата се дължат на наличното в нея етерично масло (0,5%). Те също така могат да се дължат на откритите през последните години четири групи флавоноидни вещества: кверцитин, изорамнетин, рамнетин и кемпферол. На основата на доказана диуретична активност на билката в Германия са регистрирани редица комбинирани препарати и чайни смеси, в състава на които участвува и горският енчец.
Българската народна медицина прилага горския енчец при лечението на отоци при чернодробна недостатъчност и при хроничен нефрит. Освен това се препоръчва използуването на горския енчец като ефективно отхрачващо и секретолитично средство. Употребата на дрогата се препоръчва също и за овладяване на упорити диарии. Най-после употребата на горския енчец се препоръчва при лечението на острия подагрозен пристъп.Твърди се, че в комбинация с енювчето и жълтата и бяла мъртва коприва, енчецът помага даже при спаружване на бъбреците, лошо оросяване на бъбреците и изкуствен бъбрек.
Начин на приложение. Препоръчва се студеното извличане на активните принципи на дрогата: 6 чаени лъжички ситно нарязана билка се извличат в продължение на 8 часа с 400 мл студена вода. Това представлява дозата за един ден и се препоръчва тя да бъде изпита на бавно, на малки глътки.
Извличане на горещо: две супени лъжици от ситно нарязана билка се заливат с 500 мл вряща вода и се извличат в продължение на 2 часа. От приготвения извлек се пие дневно 4 пъти по една винена чашка преди ядене.Външно се прилага под формата на лапи /марлен компрес/ от стрити пресни или сухи листа на кашичка с вода или мляко.
Ветеринарната народна медицина също така използува билката при животни, развили диаричен синдром.

Описание

Многогодишно тревисто растение с късо хоризонтално или косо коренище. Цветоносното стебло изправено 10—60 (100) см високо, кръгло, в горната част разклонено. Листата последователни, отгоре голи, отдолу влакнести. Кошничките многобройни във връхни сложни метличести съцветия; обвивните листчета островърхи зеленикави. Крайните цветове езичести женски; вътрешните тръбести двуполови; всичките жълти. Плодосемката късовлакнеста, с хвърчилка от грапави четинки. Цъфти юни — септември. Расте из разредени гори, храсталаци, по скалисти и тревисти места. Разпространено в предпланините и планините докъм 2200 м надморска височина. Среща се в цяла Европа. Използва се надземната му част. Съдържа етерично масло, алкалоиди, танини, сапонини; в съцветията са намерени флавоноиди.

Препоръки за отглеждане
Студоустойчиво, сухоустойчиво, непретенциозно към почвата, слънцелюбиво растение.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Solidago virgaurea L. / Златна пръчица, Горски енчец

Уважаеми клиенти, натовареността ни в момента е доста голяма. Ние Ви благодарим за доверието и се стараем в максимално кратки срокове да изпълним поръчките Ви. Надяваме се да проявите търпение, за сега забавянето е около седмица.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.