Chelidonium majus / Змийско мляко

Chelidonium majus / Змийско мляко

  • Наличност: В наличност
  • 2.00 лв.Българско наименование
Змийско мляко, Брадавична билка, Божия милост, Богородична билка, дар Божий, кръвоспираща билка и очен корен
Латинско наименование
Chelidonium majus
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
30-80 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти от април-май до есента с жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив /до -5 градуса/
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
У нас растението се прилага за лечение на чернодробни болести (жълтеница, жлъчнокаменна болест), гастрит, колит и др., при които оказва болкоуспокояващо, противовъзпалително и спазмолитично действие. Използва се и при бъбречни заболявания и отоци (действува диуретично),при лошо храносмилане,високо артериално налягане, хемороиди, за регулиране на менструационния цикъл, при скро-фули, глисти.
В дерматологията змийското мляко се използува за лечение на брадавици, мазоли, лишеи, екземи, рак на кожата.
Външно билката помага и при сиво перде и петна по роговицата на очите, даже при кървене и отделяне на ретината. Взима се листа от змийско мляко, измива се и крехката дръжка се стрива между навлажнения палец и показалец. Получената течност се размазва с показалеца, при затворени очи, към ъгълчетата им. Макар и да не се нанася директно върху окото, тя въпреки това му се предава. Това важи за сиво перде, слабо зрение и профилактично за здрави, но пренатоварени очи.
Противопоказания: Лечението трябва да се провежда само при предписание и наблюдение от лекар (растението е силно отровно; предизвиква възпаление на лигавицата на стомаха и червата с диария, обща слабост и др.).
Начин на употреба:
За лечение на брадавици, мазоли, лишеи, екземи, рак на кожата – външно, под форма на унгвенти / мазила и мехлеми / и със свеж сок от растението, като всекидневно трикратно се третират поразените участъци. Препоръчително е да се прилага около 7 дни. Сокът има разяждащо действие и се използва освен за лечение на брадавици и мазоли и тумори, също така и за затваряне на рани - много по-бързо зарастват.
Запарка на чай: Една равна чаена лъжичка само се попарва от ¼ л. вода.
Пролетен чай (кръвопрочистващ): листата, дръжките и цветовете се измиват и както са влажни, се изстискват в сокоизстисквачка (за външно приложиние).
Вино - 30 г змийско мляко заедно с корените се залива с 1/2 л бяло вино и се оставя 1-2 часа да престои в него. След това се прецежда и виното се пие на глътки.
Пресен сок. Листата, дръжките и цветовете се измиват за да се извлече сок от тях, като се стриват между пръстите – за външно приложение. Може да се изстиска и със сокоизтисквачка, пресният сок може да престои до половин година в хладилник
Тинктура. Купува се като хомеопатично средство. От нея се вземат по 10-15 капки дневно в малко вода, два-три пъти дневно, при посочените болести.

Описание

Змийското мляко е многогодишно тревисто растение с оранжев млечен сок. Стъблата са разклонени, 30-80 см високи. Листата са пересто наделени, отгоре зелени, отдолу сивозелени. Цветовете са жълти, събрани по 2-6 в съцветия с дълги дръжки. Плодът е дълга шушулковидна кутийка. Цъфти от април-май чак до есента. Цялото растение е богато на гъст жълто-оранжев млечен сок.

Препоръки за отглеждане
Маточината се отглежда на слънце или полусянка, върху рохкава и умерено влажна почва. Може да се изрязва 2 пъти през вегетацията. Понася засушаване, но влошава качеството на листната си маса. Зимоустойчиво растение. Може да се намери и през зимата под снега, стига да сте запомнили местонахождението му.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Chelidonium majus / Змийско мляко

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.