Sideritis scardica / Мурсалският чай

Sideritis scardica / Мурсалският чай

  • Наличност: В наличност
  • 4.00 лв.Българско наименование
Мурсалския чай, пирински чай, триградски чай, алиботушки, шарпланински чай
Латинско наименование
Sideritis scardica
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
до 50 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти юни - юли с жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Мурсалският чай е лечебно растение. Действието на Мурсалския чай е познато в народната ни медицина от векове и благодарение на него можем да поддържаме здравето си и да се спасим от редица здравословни проблеми:
- помага при белодробни проблеми – има уникално отхрачващо действие
- действа успокояващо при бронхити астма
- бъбречни заболявания
- чернодробни заболявания
- простудни заболявания
- успокоява нервната система
- действа тонизиращо и имуностимулиращо, антианемично
- понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт
- премахва солите на тежките метали и радиоактивни вещества от тялото
- препятства развитието на някои ракови клетки
- забавя процесите на стареене, благодарение на действието на мощните антиоксиданти
- подобрява мъжката потентност
- подобрява работата на храносмилателната система
- предпазва от появата на атеросклероза.
- добре изразено противовъзпалително и противомикробно действие, което го прави успешно приложим при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания.
- чудесно въздействие върху пикочно-половата система
Интересен е фактът, че билката може да се прилага и при деца под 5 години.
Мурсалският чай е подходящ за ежедневна употреба.

Описание

Многогодишно тревисто растение, достигащо 50 см. Цветовете са жълтеникави, разположени в класовидни съцветия. Известен още и като пирински, триградски, алиботушки, шарпланински чай. Среща само на Балканския полуостров. У нас може да се види в Среден и Южен Пирин и Мурсалския дял на Родопите от 1400 до 2200 м н. в. Събирането на мурсалски чай от естествените находища е забранено. Билката е включена в Червената книга на България със статут на застрашен за страната вид. Продажбата на билки от култивиран мурсалски чай е разрешена.
Характерен за билката е приятният й, освежаващ аромат. Използва се цялата надземна част, а най-богати на биологично-активни вещества са съцветията. Към прибиране на надземната част се пристъпва в началото на цъфтежа. Установено е, че през този период тя е най-богата на етерични масла. Стъблата се изрязват на 20 см от върха. Растенията продължават развитието си до септември, когато се пристъпва към второ рязане. Първото прибиране се извършва в края на май - началото на юни, а второто - началото на септември. В прясно състояние билката има жълт цвят, а за да стане годна за употреба се изсушава добре на цели стръкове, до светлозелен цвят.
Невероятните лечебни качества на мурсалския чай се дължат на съдържащите се в него флавоноиди и 22 елемента от Менделеевата таблица, между които микроелементи желязо, мед, кобалт, селен, цинк, и макроелементи калций, калий, натрий,магнезий, и др.
Славата на билката зад граница се носи от няколко години, след като чая пият руският президент Владимир Путин и английската кралица Елизабет II.

Препоръки за отглеждане
Мурсалския чай понася температури от -20°С до 40°С. Въпреки това, при безснежни зими, може да измръзне. Характеризира с висока сухоустойчивост, но напояването по време на поникването му оказва благоприятно въздействие. Развива се най-добре на огрявани от слънцето места. В естествените му местообитания се среща предимно на хумусно-карбонатни почви. Установено е, че може да се отглежда 6-7 години на едно и също място без това да доведе до намаляване на количествените и качествени показатели.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Мурсалския чай, пирински чай, триградски чай, алиботушки, шарпланински чай, Sideritis scardica

Уважаеми клиенти, до месец Март ще изпращаме поръчки от понеделник до сряда!

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.