Sideritis scardica / Мурсалският чай

Sideritis scardica / Мурсалският чай

  • Наличност: В наличност
  • 4.00 лв.Българско наименование
Мурсалския чай, пирински чай, триградски чай, алиботушки, шарпланински чай
Латинско наименование
Sideritis scardica
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
до 50 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти юни - юли с жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Мурсалският чай е лечебно растение. Действието на Мурсалския чай е познато в народната ни медицина от векове и благодарение на него можем да поддържаме здравето си и да се спасим от редица здравословни проблеми:
- помага при белодробни проблеми – има уникално отхрачващо действие
- действа успокояващо при бронхити астма
- бъбречни заболявания
- чернодробни заболявания
- простудни заболявания
- успокоява нервната система
- действа тонизиращо и имуностимулиращо, антианемично
- понижава кръвното налягане и намалява риска от инфаркт и инсулт
- премахва солите на тежките метали и радиоактивни вещества от тялото
- препятства развитието на някои ракови клетки
- забавя процесите на стареене, благодарение на действието на мощните антиоксиданти
- подобрява мъжката потентност
- подобрява работата на храносмилателната система
- предпазва от появата на атеросклероза.
- добре изразено противовъзпалително и противомикробно действие, което го прави успешно приложим при хроничен гастрит, ентероколит и други чревни заболявания.
- чудесно въздействие върху пикочно-половата система
Интересен е фактът, че билката може да се прилага и при деца под 5 години.
Мурсалският чай е подходящ за ежедневна употреба.

Описание

Многогодишно тревисто растение, достигащо 50 см. Цветовете са жълтеникави, разположени в класовидни съцветия. Известен още и като пирински, триградски, алиботушки, шарпланински чай. Среща само на Балканския полуостров. У нас може да се види в Среден и Южен Пирин и Мурсалския дял на Родопите от 1400 до 2200 м н. в. Събирането на мурсалски чай от естествените находища е забранено. Билката е включена в Червената книга на България със статут на застрашен за страната вид. Продажбата на билки от култивиран мурсалски чай е разрешена.
Характерен за билката е приятният й, освежаващ аромат. Използва се цялата надземна част, а най-богати на биологично-активни вещества са съцветията. Към прибиране на надземната част се пристъпва в началото на цъфтежа. Установено е, че през този период тя е най-богата на етерични масла. Стъблата се изрязват на 20 см от върха. Растенията продължават развитието си до септември, когато се пристъпва към второ рязане. Първото прибиране се извършва в края на май - началото на юни, а второто - началото на септември. В прясно състояние билката има жълт цвят, а за да стане годна за употреба се изсушава добре на цели стръкове, до светлозелен цвят.
Невероятните лечебни качества на мурсалския чай се дължат на съдържащите се в него флавоноиди и 22 елемента от Менделеевата таблица, между които микроелементи желязо, мед, кобалт, селен, цинк, и макроелементи калций, калий, натрий,магнезий, и др.
Славата на билката зад граница се носи от няколко години, след като чая пият руският президент Владимир Путин и английската кралица Елизабет II.

Препоръки за отглеждане
Мурсалския чай понася температури от -20°С до 40°С. Въпреки това, при безснежни зими, може да измръзне. Характеризира с висока сухоустойчивост, но напояването по време на поникването му оказва благоприятно въздействие. Развива се най-добре на огрявани от слънцето места. В естествените му местообитания се среща предимно на хумусно-карбонатни почви. Установено е, че може да се отглежда 6-7 години на едно и също място без това да доведе до намаляване на количествените и качествени показатели.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Мурсалския чай, пирински чай, триградски чай, алиботушки, шарпланински чай, Sideritis scardica

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.