Gleditsia triacantha L. / Гледичия

Gleditsia triacantha L. / Гледичия

  • Наличност: In Stock
  • 3.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Гледичия
Латинско наименование
Gleditsia triacantha L.
Категория
Широколистно дърво – с опадливи листа
Вид наземна част
Дърво
  /  
20 - 45 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелени
Цъфти май-юни
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 40 см. Растенията са в 0.8 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно. или на гол корен от октомври до март
Приложение
Гледичията е ценен медоносен дървесен вид. Тя цъфти непосредствено след акацията и осигурява получаването на много ароматен мед. У нас се отглежда като парково и крайпътно дърво. Освен единично може да се залесява и на по-голями площи.
Използваеми части: Плодовете и листата на растението. Листата се берат напролет, когато са свежо-зелени. Плодовете се берат след като узреят и се сушат във фурна на 50 С.
Листата се употребяват за лечение на спастични състояния и колики, при язвена болест, колит, бронхиална астма, спазми на жлъчните и пикочните пътища, анемия, стенокардия и др. Плодовете с обвивката оказват слабително действие при хроничен запек.

Описание

Гледичията е широколистно дърво, достигащо височина до 20, а понякога до 45 м, с дълги до 10 см прости или разклонени, остри, червенокафяви шипове. Кората му е сивокафява, плитко напукана, има перести или двойно перести листа. В пазвите им са разположени гроздовидни съцветия, образувани от жълтозелени цветове. Венчето е почти правилно, от 3 до 5 неравни листчета. Плодът е сърповидно извит или надлъжно усукан боб, 30-45 см дълъг и 3-4 см широк, кафяво-червеникав, лъскав, многосеменен, с около 30 семена в една шушулка. Цъфтежа на гледечията е през май и юни(след акацията) и продължава 10-15 дни. Цветовете издават много нежен и приятен аромат, който може да се усети далеч от дървото. Гледичията по мнението на проф. Валентин Петков (2006) е отлично медоносно дърво, от което пчелите събират нектар и прашец. По негови данни един цвят отделя 0,42 мг нектар със захарност 37,7%. Плодовете узряват септември — октомври. Тогава придобиват тъмно-кафяв цвят.

Препоръки за отглеждане
Видът е светлолюбив, сухоустойчив и бързорастящ. Гледичията рядко боледува. Тя е здраво и ветроустойчиво дърво. Толерантна към наводняване. Устойчива е и на засушаване и до някъде на засоляване. Расте по-добре на бедни на азот почви от много други дървета.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Gleditsia / Гледичия

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.