Koelreuteria paniculata / Китайски мехурник

Koelreuteria paniculata / Китайски мехурник

  • Наличност: In Stock
  • 5.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Китайски мехурник, Златен дъжд, Гордостта на Индия
Латинско наименование
Koelreuteria paniculata
Категория
Широколистно дърво – с опадливи листа
Вид наземна част
Дърво
  /  
до 8-12 / 8 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелен
Цъфти юни-август с жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 30 см. Растенията са на гол корен от октомри до края на март, в 0.8 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Китайският мехурник у нас е разпространен в цялата страна като декоративно дърво - в паркове, край пътищата, а и като горско стопанско дърво в поясите в Добруджа. Отлично медоносно и прашецоносно растение.
В Китай цветовете му се използват за направата на жълто багрило и в традиционната медицина. Там Китайският мехурник се засажда на гробовете на учителите.

Описание

Китайският мехурник е елегантно листопадно, силно разклонено дърво, с неправилна рехава корона, с атрактивни перести листа и жълти съцветия, последвани от издути плодове. Листата при появата си са ярко розово - червени, а с порастването си стават зелени. Есенната багра на листата му е жълта. Цветовете са светложълти, събрани в големи съцветия, дълги до 40 - 50 см. Китайският мехурник цъфти през юни- юли, силно медоносен, отделя голямо количество нектар и прашец. Плодът е яйцевидна, дълга 3 - 5 см тригнездна кожеста кутийка подобна на мехур. Плодът отначало е зелен, след това жълто-зелен и накрая вече кафяв, като остава на дървото през цялата есен. Семената твърди, черни и сферични.
Това сухоустойчиво дърво произхождащо от Китай, отглежда се заради изобилния си цъфтеж през лятото и красивите си, подобни на китайски хартиени фенери, плодове. Плодовете на някой дървета са оцветени в ярко червено вместо в кафяво, което ги прави също много атрактивни.

Препоръки за отглеждане
Топлолюбиво растение, много приспособимо към различни видове почви, като предпочита лека добре дренирана и умерено влажна почва, особено докато е младо. Понася сухи, алкални почви, горещини, вятър и замърсяване. Подрязва се при нужда през зимата докато почива. Цъфти и връзва най-добре когато се отглежда на слънце.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Koelreuteria paniculata, Китайски мехурник, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА, МЕДОНОСНИ

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.