Koelreuteria paniculata / Китайски мехурник

Koelreuteria paniculata / Китайски мехурник

  • Наличност: В наличност
  • 5.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Китайски мехурник, Златен дъжд, Гордостта на Индия
Латинско наименование
Koelreuteria paniculata
Категория
Широколистно дърво – с опадливи листа
Вид наземна част
Дърво
  /  
до 8-12 / 8 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелен
Цъфти юни-август с жълти цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 40 см. Растенията са в 0.8 или 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Китайският мехурник у нас е разпространен в цялата страна като декоративно дърво - в паркове, край пътищата, а и като горско стопанско дърво в поясите в Добруджа. Отлично медоносно и прашецоносно растение.
В Китай цветовете му се използват за направата на жълто багрило и в традиционната медицина. Там Китайският мехурник се засажда на гробовете на учителите.

Описание

Китайският мехурник е елегантно листопадно, силно разклонено дърво, с неправилна рехава корона, с атрактивни перести листа и жълти съцветия, последвани от издути плодове. Листата при появата си са ярко розово - червени, а с порастването си стават зелени. Есенната багра на листата му е жълта. Цветовете са светложълти, събрани в големи съцветия, дълги до 40 - 50 см. Китайският мехурник цъфти през юни- юли, силно медоносен, отделя голямо количество нектар и прашец. Плодът е яйцевидна, дълга 3 - 5 см тригнездна кожеста кутийка подобна на мехур. Плодът отначало е зелен, след това жълто-зелен и накрая вече кафяв, като остава на дървото през цялата есен. Семената твърди, черни и сферични.
Това сухоустойчиво дърво произхождащо от Китай, отглежда се заради изобилния си цъфтеж през лятото и красивите си, подобни на китайски хартиени фенери, плодове. Плодовете на някой дървета са оцветени в ярко червено вместо в кафяво, което ги прави също много атрактивни.

Препоръки за отглеждане
Топлолюбиво растение, много приспособимо към различни видове почви, като предпочита лека добре дренирана и умерено влажна почва, особено докато е младо. Понася сухи, алкални почви, горещини, вятър и замърсяване. Подрязва се при нужда през зимата докато почива. Цъфти и връзва най-добре когато се отглежда на слънце.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Koelreuteria paniculata, Китайски мехурник, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА, МЕДОНОСНИ

Уважаеми клиенти, до месец Март ще изпращаме поръчки от понеделник до сряда!

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим по изключение пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.