Passiflora / Пасифлора

Passiflora caerulea / Пасифлора синя

  • Наличност: В наличност
  • 6.00 лв.Българско наименование
Пасифлора синя, Маракуя, Часовниче, Мъченица
Латинско наименование
Passiflora caerulea
Категория
Широколистно, полу-вечнозелено растение
Вид наземна част
Пълзяща лияна
  /  
дo 10 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелени
Цъфти Юли до Октомври
Темтературен обхват
Студоустойчив вид. Расте без защита почти навсякъде в южна България, но и на доста места в по-северните части.
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см.Растенията са в 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
За озеленяване на огради, стени, беседкиза, за вертикално озеленяване на стени в зимни градини, за изграждане на ефектни акценти,…
Описание

Изключително красива лиана с характерни ароматни цветове и дължина до 10 м. Расте в тропическите и субтропически райони на Южна и Северна Америка. В превод името означава страстно цвете, получава го от испанските мисионери, според които красотата на цветовете му, появяващи се от невзрачните наглед пъпки, можела да се сравни единствено с Христовото разпятие. Местното название на пасифлората, поне сред ацтеките, било змийски език (те го ползвали при ухапвания от змии).

Препоръки за отглеждане
Трябва да се предвиди опора и слънчево място и много важно със свеж въздух (при липса на такъв, често проветрявайте помещението). Не е подходящо за прикриване на неугледни стени, мазилки, огради и др, защото не образува гъсти разклонения. Това е студоустойчив вид от популярните цъфтящи тропически лиани, които произхождат от Южна Америка. Расте без защита почти навсякъде в южна България, но също и на някои места в по-северните части. Препоръчва се отглеждане в саксии, сандъчета и др., като може да се изнася навън от Април до Октомври. При температурите към -20 градуса стеблото и цялата надземна част измръзва и много след като всичко останало вече се е раззеленило към средата на Юли Пасифлората се събужда последна и за остатъка от сезона не й остава време да цъфне и да изхрани някакъв плод. В по-меки зими, когато температурата не пада повече от -10 градуса, пострадват само тънките клонки и листата и на пролет по-отрано се разлиства директно от старато стъбло и цъфти с красиви едри цветове. По тази причина за северна България се препоръчва отглеждане в саксии, сандъчета и др., като може да се изнася навън от Април до Октомври.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Passiflora caerulea, Пасифлора синя, УВИВНИ И КАТЕРЛИВИ

Уважаеми клиенти, дойде сезона когато натоварването при нас става изключително голямо. Стараем се максимално бързо да изпълним поръчките до седмица. Забавянето за сега става все по-голямо... ще се свързваме с вас, когато стигнем до поръчката ви и я подготвим, за да можем с точност да ви кажем кога можем да я изпратим. Разчитаме на вашето търпение и разбиране. За момента нямаме възможност да записваме поръяки по телефона, можете да ползвате осве сайта и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.