Ruscus aculeatus / Бодлив залист

Ruscus aculeatus / Бодлив залист

  • Наличност: 2-3 Days
  • 3.00 лв.Българско наименование
Бодлив залист, Месарска метла, Миши чемшир, Миши трън, Самодивски чемшир, Див чемшир, Сладка метла, Бодилка, Залист
Латинско наименование
Ruscus aculeatus, Butchers broom, Kneeholy, Knee Holly, Kneeholm, Jews Myrtle, Pettigree, Hares apple
Категория
Широколистен храст – вечнозелен
Вид наземна част
Полухраст
  /  
30 до 60 см.
Полусянка, сянка
Цвят на листата
Тъмнозелен
Цъфти февруари-април
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
в 0.4 л. или 0.8 л. контейнер. Растенията са в контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Лечебно и декоративно растение. За лечебни цели се употребява корен от залист. Като декоративно растение може да се използва за живи плетове, бордюри, подлес...
Описание

Вечнозелено, двудомно, бодливо полухрастче с пълзящо коренище. Стъблата са 30-60 cm високо, изправени, много разклонения, набраздени, оцветени в зелено, лишени от кора, завършващи с много къси клонки. Крайните клонки са с елипсовидно-ланцетна форма, дълги 2,5 см., широки 1-1,5 см., заострени на върха. Разположени са последователно, твърди, кожести, тъмнозелени на цвят и приседнали. На тях се установяват много твърди, недоразвити листенца, приличащи на люспи, представляващи просто разширение на клончето. Истинските листата на растението са елипсовидни, заострени на върха, последователно разположени на стъблата, оцветени в тъмно зелено. Цветовете на бодливия залист са еднополови, двудомни, на цвят зелено-бели с лилаво оцветяване в центъра, цъфтящи през пролетта. Разположени са по единично, в пазвите на околоцветник, който се намира по протежението на листните дръжки и вени. Цветовете изглеждат сякаш се развиват отгоре върху листата. В много редки случай, цветчета могат да се установят и по долната повърхност на листата. Плодовете са червена месеста сферична ягода, съдържат семена. Kоренът на растението e силно разклонен. Коренището е пълзящо. Коренът е дебел, разположен дълбоко в земята. Когато изсъхне придобива кафеникаво-сив цвят. Няма мирис, а вкусът му в началото е сладникав, след това леко парлив.

Препоръки за отглеждане
Сенкоиздръжливо растение е, затова може да се открие в гори и храсталаци. Други негови интересни места на растеж са крайбрежни скали. У нас вирее на места до 900 метра надморска височина, смята се за рядко, а събирането му се контролира. Бодливият залист предпочита сухолюбиви дъбови гори в Странджа планина и по крайбрежието.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Ruscus aculeatus, Бодлив залист

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Доставка: със Спиди или Еконт до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.