Crataegus monogyna Jacq. / Глог червен

Crataegus monogyna Jacq. / Глог червен

  • Наличност: In Stock
  • 4.00 лв.Българско наименование
Глог червен
Латинско наименование
Crataegus monogyna Jacq.
Категория
Широколистни с опадливи листа
Вид наземна част
Храст или ниско дърво
  /  
до 5 м.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Тъмно зелен
Цъфтят през март-април с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 или 1 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Лечебно растение. Може да се използва за много трудно преодолим жив плет.
Използват се листата с цветовете или само цветовете, или плодовете.
Действие и приложение:
Препоръчва се при заболявания на сърдечносъдовата система. Засилва енергията на сърдечните съкращения. Успокоява сърцето. Действа разширяващо върху кръвоносните съдове и подобрява кръвоснабдяването на сърцето и на мозъка. Умерено снижава повишеното артериално налягане. Има свойството да успокоява централната нервна система. Понижава холестерола в кръвта.
Ползва се и при леки форми на хипертония, сърдечни неврози, гръдна жаба, атеросклероза, при безсъние, нервна възбуда. В българската народна медицина се използва и при задух, болести на щитовидната жлеза, виене на свят, увеличение на простатата.
Начин на употреба:
Вътрешно:
• Прави се запарка от глогов цвят, като 1 супена лъжица дрога се залива с 250 мл вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно. В аптеките се приготвя и отпуска глогова тинктура (1:5), от която се взема по 20 капки 2—3 пъти дневно.
• 2 супени лъжици от цвета (1 супена лъжица от плода) се слагат в 400 мл вода. Ври 5 минути (плодът - 10 минути). Пие се по 100 мл 15 минути преди ядене, 4 пъти дневно.
Внимание! Да не се употребява от бременни, кърмачки и деца под 16 години.

Описание

Глогът e разклонено дърво или храст, висок до 5 м. Цветовете са бели, събрани в щитовидни съцветия. Цветът е правилен, с по 5 чашелистчета и венчелистчета. Плодът е червен, топчест, месест с една костилка. Цъфти през пролетта. Расте из горите и храсталаците на цялата страна до 1500 м надморска височина.

Препоръки за отглеждане
Вирее на всякаква градинска почва. Полива се умерено, не трябва да изсъхва напълно, при засушаване в немразовити дни също е добре да се полее . Подрязва се след като преминат големите зимни мразове - началото на пролетта, като се намалява дължината на нежеланите клонки.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Crataegus monogyna Jacq., Глог червен

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.