Ribes rubrum white pearl / Бяло френско грозде

Ribes rubrum white pearl / Бяло френско грозде

  • Наличност: В наличност
  • 4.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Бяло френско грозде, бял касис
Латинско наименование
Ribes rubrum white pearl
Категория
Широколистен храст – с опадливи листа
Вид наземна част
Храст
  /  
до 2 м.
Слънце, Полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти април - май
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Редовно
Размер на разсада
Над 15 см. Растенията са в 0.4 или 1 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Бялото френско грозде не е само много вкусен плод, но и едно от универсалните средства в народната медицина за лечение на много заболявания. Плодовете му съдържат вит. Р и С. Сравнително високо е съдържанието на сухо вещество - от 12 до 17%. Поради това, че съдържат съвсем малко захароза, те са изключително подходящи за диабетици. Пресните плодове и преработените в сокове, сиропи, желета повишават апетита, освежават и подобряват дейността на храносмилателната система. От плодовете се получават витаминни екстракти, приготовляват се сокове, сиропи, сладка, желета, вина, а също те могат да се използват за сушене, както и за прясна консумация.

Описание

Бялото френско грозде е многогодишен храст. Плодовете са дребни и образуват малки гроздчета. Един от най-студоустойчивите овощни видове. Издържа минимални температури до (-25°С).

Препоръки за отглеждане
Растенията се развиват най-добре на слънчеви изложения, но понасят и полусянка.
Предпочитат богати на хранителни вещества почви, богати на хумус песъчливо-глинести и глинесто песъчливи и с подпочвена вода, не по-висока от 80см със слабо кисела и неутрална реакция.
За да раждат изобилно, е необходимо и всяка година да се изрязват ниско до земята по-старите (над 3 години) издънки защото при френското грозде плодните пъпки се образуват върху едногодишните клончета. Най-много плодни клончета израстват върху двегодишните и тригодишните клонки на храста.
Веднага след засаждането стъблото се реже на 2 пъпки. През следващите две години се прави резитба на френското грозде за оформяване на храста - едногодишните леторасти се режат на 3 до 5 пъпки, а от израсналите от основата на храста клонки се запазва само една, която се реже на 15 см. над земята. След третата година храстът се реже за производство, като старите клонки (по-стари от 2 години) се премахват; сгъстените вътрешни 1-и 2-годишни леторасти се прореждат за свободен достъп на светлина и въздух; по-силните едногодишни клончета се съкращават наполовина; от израсналите от основата на храста едногодишни леторасти се запазват само тези, които ще заместят премахнатите стари клонки.
Френското грозде е растение на влажния и прохладен климат, не понася силните горещини и продължителните засушавания през лятото. Когато и почвата е суха, листата окапват, плодовете узряват преждевременно, остават дребни и лесно падат.
Влагата е необходимо условие за развитие на растенията, затова добре понасят поливането.
Растенията се засаждат на разстояние между редовете 2-2,5 м и 1,5 м между растенията.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Ribes rubrum white pearl, Бяло френско грозде, бял каси, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА, ПЛОДНИ

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.