Monarda fistulosa / Монарда, Бергамот

Monarda fistulosa / Монарда, Бергамот

  • Наличност: In Stock
  • 4.00 лв.Българско наименование
Монарда, Бергамот
Латинско наименование
Monarda fistulosa
Категория
Многогодишно тревисто растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
до 60-100 см. / 40-50 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфтят юли-септември с лилави цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 или 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Прекрасно декоративно, лечебен, медоносно растение. Отглежда се като ароматно и кулинарно растение и билка. Има бактерицидни, отхрачващи свойства, стимулира апетита, подобрява храносмилането. В кулинарията се използват млади листа за салати, супи, сосове и подправка с аромат напомнящ на цитрусови плодове. Използва се също в производството на подправки за вермут, месна подправка и ароматен чай.
Използва се в цветни бордюри и композиции. Цветът е траен във ваза. .
Описание

Mногогодишно тревисто растение с презимуващо, хоризонтално коренище. Стъблата са четириръбести, прави, с власинки. Листата са срещуположно разположени, на къси дръжки, овални и заострени. Също са покрити с редки власинки. Цветовете са дребни, събрани в главесто съцветие. Монардата произхожда от Северна Америка - от района на Великите езера. У нас се отглежда като градинско растение и подправка. Напълно зимоустойчива. Цъфти от юли до септември. Съцветията са едри (до 6 см в диаметър) и ефектни, обагрени в лилаво. Цъфтежът е продължителен.

Препоръки за отглеждане
Лесно за отглеждане растение. Расте добре на плодородна почва с редовно поливане. Добре е да мулчирате почвата около нея, за да не изсъхва бързо. На 3-4 години растението се дели. Прецъфтелите стъбла се изрязват наесен на височина 20 cm от повърхността на почвата.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Monarda, Монарда

Уважаеми клиенти, осве сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.