Zephyranthes Candida / Зефирантес, Дъждовна лилия

Zephyranthes Candida / Зефирантес, Дъждовна лилия

  • Наличност: In Stock
  • 4.00 лв.Българско наименование
Зефирантес, Дъждовна лилия
Латинско наименование
Zephyranthes Candida
Категория
Луковично тревисто многогодишно растение
Вид наземна част
Туфа
  /  
до 30 см
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелен
Цъфтят от юли до октомври с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 1 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
За алпинеуми, като единичен акцент или в цветни лехи, в саксии и кашпи. Лечебни свойства: В Китай всички части на растението бял зефирантес се използват като лек срещу гърчове и хепатит. В различните страни има лекарства, извличани от зефирантес, използвани за лечение на рак, диабет, туберкулоза, настинки.

Описание

Многогодишно луковично растение. Образува гъста туфа с остри, тесни и дълги зелени листа, достигащи на височина до 30 см. Цъфти обилно дълъг период от годината с едри, единични, красиви бели цветове, на дълги и тънки дръжки, приличащи на минзухар. Тяхната продължителност трае няколко дни до седмица. За сметка на това цъфтежът може да се повтаря непрекъснато, като се стимулира чрез обилно напояване след периоди на частично засушаване. Счита се, че ако спазим това условие, след 10 дни се появява новият цъфтеж. Обича водата и затова носи името Дъждовна лилия.

Препоръки за отглеждане
Осигурете добре дренирана, богатa почва. Поливайте редовно през лятото и есента, за да насърчите и да удължите цъфтежа през тези сезони. Презимува успешно у нас при температури до -22°C. В по-топли климатични пояси листата му остават вечнозелени през цялата година. У нас те опадват изцяло при температури под нулата през зимата, но рано напролет веднага избиват отново от луковиците.
Напояването трябва да е регулирано. Счита се, че са устойчиви на засушаване, но продължителното такова ще причини увреждане. Луковиците изгниват лесно, вследствие на преполиване или заддържане на вода в почвата. Както вече бе споменато в публикацията, обилното напояване, реализирано в продължение на 10 дни след засушаване предизвиква цъфтежа. Това означава, че е препоръчително да се полива при изсъхване на горния слой на почвата и да се оставя субстрата да изсъхва добре и след това да се осъществи следващата поливка. Нормално е в горещите дни нуждите от вода да са по-чести.
Зефирантесът е устойчив спрямо заболявания и вредители. Потенциална опасност за него е загниването на луковиците, което може да се провокира от недренирана почва и/или преполиване.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.