Cheiranthus / Шибой

Cheiranthus / Шибой

  • Наличност: In Stock
  • 3.00 лв.Българско наименование
Шибой, Жълт ароматен шибой или менкеше
Латинско наименование
Cheiranthus
Категория
Многогодишен полухраст
Вид наземна част
Полухраст
  /  
дo 60 см.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти от Март до Май с жълто-оранжеви цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Растенията са в 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Самостоятелно в цветни петна, смесени цветни групи и бордюри. Подходящ е също така за саксия и сандъче.

Описание

Многогодишен полухраст. Името шибой е с турски произход и буквално означава „нощен аромат)“, а латинското име е с древногръцки корен „eryomai” – помагам, понеже от древни времена растението се използва като билка. Цветовете на шибоя съдържат етерично масло, кардиотонични гликозиди, флавони, ферменти, масла, които действат сърдечноукрепващо, слабително и повлияват благоприятно възпалителните заболявания на черния дроб. Най-подчертано е действието на билката по отношение на сърдечната дейност – усилва сърдечните съкращения и забавя честотата на сърдечния ритъм, подобно на сърдечните гликозиди.

Препоръки за отглеждане
Шибоят е непретенциозен, развива се добре в най-разнообразни условия, стига влажността на почвата и въздуха да е достатъчна. Все пак предпочита откритите слънчеви места. Чувствителен е към водата – както задържането й, така и продължителното засушаване може да бъде пагубно за него. Почвата трябва да е лека, плодородна, песъчлива, добре дренирана, с неутрална или основна реакция. За доброто си развитие и обилен цъфтеж се нуждае от слънчево до полусенчесто изложение. За осигуряване на продължителен цъфтеж редовно се отстраняват прецъфтелите цветове. За по-добро развитие и цъфтеж, цветето се подхранва през 14 дни с торове за цъфтящи растения или прегорял оборски тор. Студоустойчив вид е и зимува на открито, но сандъчетата и саксиите се нуждаят от зимно укритие. През есента старите стъбла се изрязват високо и туфата се покрива със слама, борови клонки или друг подходящ материал.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Cheiranthus, Шибой

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.