Lonicera caerulea Zojka / Майска боровинка Зойка

Lonicera caerulea Zojka / Майска боровинка Зойка

  • Наличност: В наличност
  • 10.00 лв.Българско наименование
Майска боровинка Зойка, Лоницера Камчатика, Ядлив орлов нокът
Латинско наименование
Lonicera caerulea Zojka
Категория
Широколистен храст
Вид наземна част
Храст
  /  
1.5 - 1.8м. / 1 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелени
Цъфти май-юни с цветове в жълтеникав нюанс
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Редовно
Размер на разсада
Растенията са в 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Плодовете са полезни за човешкото здраве във всички възрасти. Пречиства организма от тежки метали. Плодовете дават на тялото богат сбор от минерали и витамини, нормализират жлъчката, стомашно-чревния тракт и черния дроб. Полезни са срешу инфекциозни болести и са препоръчителни за хора, упражняващи тежко физическо и умствено натоварване. Помагат при високо кръвно налягане (консумирани ежедневно, намаляват хипертонията за дълъг период от време). В народната медицина отвара от цветове на растението се използва срещу световъртеж и главоболие. В традиционната тибетска медицина, листата, заедно отварата от едногодишни леторасти се използват като силен диуретик. Сокът от плодовете може да се използва за лечение на гнойни рани и кожни заболявания. Отвара от листата се използва за гаргара при болести на устата и гърлото. Прах от изсушени листа се слага върху раните, като се използват силните им антисептични свойства. Това въздействие върху организма е равно на действието на отвари от лайка, евкалипт, градински чай.

Описание

Широколистен, листопаден храст. Листата са матово зелени, с овално елиптична форма. Цветовете са многобройни, камбанковидни в жълтеникав нюанс. Появяват се в началото на лятото. Плодовете са продълговати, издължени, средно големи, наподобяващи по формата си на ягоди. Нюансът им е от светлосин до син цвят. Месото е сочно, с леко кисел вкус и отличителен аромат. Характерно за сорта е ранно и много силно плододаване (края на май), зрелите плодове са сладки, плодовете се придържат здраво към храста, събирането изисква силно разклащане. Предимството е, че зрелите плодове не падат неконтролируемо от храста. Зрънцето е удължено и закръглено в краищата.

Препоръки за отглеждане
Изключително студоустойчиво, непретенциозно към почвата, изключително издържливо растение, лесно за отглеждане, не изисква специални грижи, устойчиво на болести и вредители. Препоръчва се опрашване с различен сорт.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Lonicera caerulea Zojka, Майска боровинка Зойка

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четръртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.