Juglans nigra / Черен орех

Juglans nigra / Черен орех

  • Наличност: В наличност
  • 12.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Черен орех
Латинско наименование
Juglans nigra
Категория
Широколистно дърво – с опадливи листа
Вид наземна част
Дървo
  /  
до 25 м.
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Жълто-зелени
Цъфти април - май с невзрачни зелени цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 50 см. Растенията са в 1 или в 2 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Една от най-редките и най-желани твърди дървесини, тежъка, здрава и издръжлива, високо ценена и се използва за шкафове, мебели, фурнир, приклади, а в миналото за корабостроене и витла на самолети. Семената на дървото са годни за консумация и имат сладък вкус, което ги прави полезни в сладкарството. Те обаче не се извличат толкова лесно, колкото тези на обикновения орех. Кората и листата на черния орех се използват при лечение на много заболявания. Семената му се консумират и от различни гризачи и птици.

Описание

Черният орех е голямо, бързорастящо широколистно дърво с тъмна, набраздена кора на ствола. Изправена, подобна на чадър или кръгла корона с широко разперените клони. Добре оформеният ствол обикновено е лишен от клони на значително разстояние от земята. Листата се появяват много късно през пролетта и са жълто-зелени, есенният цвят е жълт. Цветовете са невзрачни, събрани в продълговати, зелени съцветия. Плода е от 3 до 6 см. в диаметър, състоящ се от твърда черупка, набраздена ядка, затворена в зелена обвивка, по-тъмна, когато узрее.

Препоръки за отглеждане
Расте най-добре на песъчливи глинести, тинести глинести почви, но също така ще расте добре и на глинестo черноземна почва. Предпочита тези почви, тъй като те задържат големи количества вода, от която дървото черпи по време на горещия сезон. Черният орех е зимоустойчив, но най-добре се развива в по-топли райони на плодородни почви с високи подпочвени води, въпреки че ще расте и в по-сухи, но много по-бавно. Дървото изисква обилно слънце и не е толерантно към нарушаване на корените или сянка.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Juglans nigra, Черен орех

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.