Akebia quinata / Шоколадова лоза, Акебия

Akebia quinata / Шоколадова лоза, Акебия

  • Наличност: В наличност
  • 12.00 лв.Българско наименование
Шоколадова лоза, Акебия
Латинско наименование
Akebia quinata
Категория
Широколистни
Вид наземна част
Пълзяща лияна
  /  
до 10 м.
Полусянка, сянка
Цвят на листата
Зелени
Цъфти в края на март и началото на април с лилави, до пурпурни цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 40 см. Растенията са в 1 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно
Приложение
Подходяща е за декориране на огради, перголи и беседки. За озеленяване на зидове и стени трябва да се използва допълнителна телена или дървена конструкция. Плодовете на акебията са ядливи. Те са със сладък вкус. От листата се приготвя ароматен чай, а младите филизи могат да се превърнат в екзотична добавка към салатите. Корените на растението са мощен антипиретик, а от плодовете му се извличат ценни съставки, които влизат в състава на фармацевтичните продукти за лечение на онкологични заболявания.

Описание

Многогодишна лиана със сложни, петделни листа. Ароматните и екзотични цветове се появяват на гроздчета рано през пролетта. Те са около 3 см в диаметър тъмно лилави, до пурпурни със силен ванилов аромат. При по-топли зими остава вечнозелена.

Препоръки за отглеждане
Непретенциозно за отглеждане растение. Предпочита полусянка и сянка. Почвата трябва да е влажна, лека, песъчлива и добре дренирана. Шоколадовата лоза е непретенциозна по отношение на киселинната реакция и се развива еднакво добре в киселинни и в алкални почви. Необходимо е да се поддържа постоянна почвена влажност. Растението е устойчиво на гъбични инфекции и се адаптира изключително бързо към средата, в която е поставено. Развива се много бързо и агресивно, задушавайки останалите растения наоколо. Това налага растежът ѝ да бъде контролиран чрез подрязване до желаната височина, като може да се оформи като дърво или храст. Шоколадовата лоза издържа ниските зимни температури (-20ºС), но това не прави грижите за презимуването ѝ излишни. Младите растения трябва да бъдат добре защитени не само от внезапните застудявания, но и от пролетните и есенни слани. особено в по студените райони на страната

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Akebia quinata, Шоколадова лоза, Акебия

Уважаеми клиенти, изпращаме поръчки понеделник до четвъртък. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.