Див лимон / Poncirus trifoliata

Poncirus trifoliata / Див лимон

  • Наличност: В наличност
  • 4.00 лв.Българско наименование
Див лимон
Латинско наименование
Poncirus trifoliata
Категория
Широколистно – с опадливи листа
Вид наземна част
Храст или ниско дърво
  /  
3 м. / 2 м.
Полусянка
Цвят на листата
Зелен
Цъфтят април-май с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 15 см. Растенията са в 0.4 или 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Използва се за основа при присаждане на много други ядливи цитруси и като декоративно дръвче в озеленяването.
Да се има предвид, че бодлите по клонките на дивия лимон са доста остри, мощни и с дължина до 10 см. Растението не трябва да се отглежда в градини на семейства, където има малки деца, защото може опасно да се набодат. Може  да се използва и за направата на жив плет, който с разрастването на растенията става практически непроходим. Много птици използват такава жива ограда за свое убежище и така стават недосегаеми за котките.

Описание

Оригинален, декоративен през цялата година храст (или ниско дърво). Характерен е с едрите си бодли, зелените клони, белите цветчета, оригиналната есенна окраска на листата. След листопада жълтите лимончета се открояват сред зелените бодли и клони. Като студоустойчиво дръвче се използва за основа при присаждане на много други ядливи цитруси. Трябва да се има предвид, че се използва за подложка само за растения, които ще се отглеждат отново само на открито, а не такива, които ще се отглеждат в съдове. Това е заради цикълът на развитие му, особенно през зимния период. Цветовете му са със силен аромат, съдържат доста нектар и правят растението медоносно. Цъфтежът е в периода април-май.

Препоръки за отглеждане
Расте на свежи и плодородни почви, полусянка и защитени от вятър места. Много зле понася повреждането на кореновата си система. Ако се наложи смяна на мястото на растението в градината може и да загине. Растенията, засяти от семена, през първите 2-3 години растат доста бавно. На 4-5 година нарастването им се усилва, като на сезон е в порядъка от 40-50 см. За присадки на цитрусови растения се използват от 3-5 годишни растения. Присаждането се прави през месец юни, защото по-късните не успяват да се развият добре до зимата.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Див лимон, Poncirus trifoliata, ЗА ЖИВ ПЛЕТ, ШИРОКОЛИСТНИ ВЕЧНОЗЕЛЕНИ

Уважаеми клиенти, за лятото изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.