Японска дюля, Цидония, Хеномелес / Chaenomeles japonica

Chaenomeles japonica / Японска дюля, Цидония

  • Наличност: В наличност
  • 4.00 лв.

Налични опцииБългарско наименование
Японска дюля, Цидония, Хеномелес
Латинско наименование
Chaenomeles japonica
Категория
Широколистен храст – с опадливи листаа
Вид наземна част
Храст
  /  
1-2 м / 1 м
Слънце, полусянка
Цвят на листата
Тъмнозелени, при разлистване червеникави
Цъфти през пролетта - м.април с розови, светло-червени или бяло-розови цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 20 см. Растенията са в в 0.4 или 0.8 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Подходяща е за единични и групови засаждания. Също и за живи плетове - тъй като дава много и бодливи издънки, японската дюля е непроходима в масив.

Описание

Японската дюля е трънлив широколистен листопаден храст, с многобройни вегетативни стъбла достигащ на височина до 2 метра. Използва се предимно като декоративно растение, но освен това жълтите му плодове съдържат повече пектин от ябълките и повече витамин "С" от лимоните! Тези топлолюбиви растения представляват листопадни или полувечнозелени храсти.
През пролетта японската дюля се покрива с розови, светло-червени или бяло-розови едри цветове с диаметър до 5 см. още преди да се е разлистила. Цъфти от Март до Май с ароматни цветове, които привличат пчелите. Плододава през септември, а плодовете са плътни и ароматни с диаметър около 4 см. Растението дава плодове средно до 70 години. Те са много кисели, но са богати на витамин С и много ароматни. Не стават за директна консумация, но са много подходящи за ароматизиране и овкусяване на чай.

Препоръки за отглеждане
Изключително непретенциозно, бързо-растящо и красиво растение. Устойчиво на студ и горещини, вирее на светлина или полусянка, във всякакви градински почви. Търпи подрязване, което го прави подходящо за оформяне и на жив плет. Може да се култивира като бонзай.
Напълно зимоустойчиво растение. Силно сухоустойчиво и светлолюбиво. Непретенциозно за отглеждане, на практика не се нуждае от грижи, не се поддава на вредители и болести.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Японска дюля, Цидония, Хеномелес, Chaenomeles japonica, ЦЪФТЯЩИ ХРАСТИ, ЗА ЖИВ ПЛЕТ, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.