Фестука, синя трева / Festuca glauca

Festuca glauca / Фестука, синя трева

  • Наличност: В наличност
  • 3.00 лв.Българско наименование
Фестука, синя трева
Латинско наименование
Festuca glauca
Категория
Декоративна трева
Вид наземна част
Туфа
  /  
до 25 см. / до 25 см.
Слънце
Цвят на листата
Синьо-сиви
Темтературен обхват
Студоусточив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
10 - 20 см. Растенията са в 1 или 0.4 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Сади се на сухи места или в алпинеуми като внася оживление в композицията. Интересно се съчетава в комбинация с големи декоративни камъни. Добре се вписва и в градината, а също и като стайна култура. Напоследък се използва и при озеленяване на покриви.

Описание

Ниска многогодишна трева със синьо-сиви листа. Образува полукръгли единични туфи. Листата на Фестуката са небесно сини до синьо-зелени, тесни и остри, но не бодливи. Цъфти юни-юли. Цветоносите са сини до лилави, преминаващи в сламено жълто с узряването и не са особено впечатляващи, за разлика от листната маса. Фестуката се отглежда и като стайна култура, която радва окото с декоративните цветове на своите листа. Средно бърз до бърз растеж. Образува единични туфи, не се разпространява настрани, така че ако искате да покриете с нея земята трябва да я засадите много гъсто.

Препоръки за отглеждане
Топлолюбив вид, предпочита песъчливо-глинести, добре дренирани почви и слънчеви места, понася частична сянка. Не обича прекомерни жеги съчетани с висока влажност. Обича влажна, добре дренирана и средно плодородна почва, но понася и суша, бедни почви и жега. Не понася тежка, влажна и лошо дренирана почва. Устойчива е на механични повреди. Посадете я в почвена смес с неутрална реакция. През първата година растежът е много бавен. Растението се формира окончателно чак през втората - третата година. Почти не страда от болести или неприятели. През пролетта е добре листната маса да се подреже до една трета от височината, за да се отвори място за новите листа, както и да се отстранят остарелите и намачкани от снега листа. Ако го отглеждате като саксийна култура, трябва да го пресаждате на всеки 3 години, за да съхрани красивата окраска на листата си. На открито се пресажда - през десет години. За по интензивна окраска може да се пресажда и през по-малко години. В много студени години не получава добра украска.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Festuca glauca, Фестука, синя трева, ДЕКОРАТИВНИ ТРЕВИ

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.