Aronia melanocarpa / Арония

Aronia melanocarpa / Арония

  • Наличност: В наличност
  • 8.00 лв.Българско наименование
Арония
Латинско наименование
Aronia melanocarpa
Категория
Широколистен храст – с опадливи листа
Вид наземна част
Храст /среща се и дърво - много рядко/
  /  
1.5-2.5 м. / 1-2 м.
Слънце
Цвят на листата
Зелени
Цъфти м.май с бели цветове
Темтературен обхват
Студоустойчив
Поливане
Умерено
Размер на разсада
Над 60 см. Растенията са в 1.5 л. контейнери, което позволява засаждането им да се извършва почти целогодишно.
Приложение
Като декоративно растение се сади самостоятелно или в групи с други храсти, може да се използва за жив плет или само като плодно растение. Сокът на аронията е много лечебен - помага на обмяната, кръвообразуването и тонуса, стимулира щитовидната жлеза, активизира пропускливостта и еластичността на кръвоносните съдове, противотуморен е. Има общ противовъзпалителен ефект - въздейства директно върху различни патогенни микроорганизми – вируси и бактерии, както и стимулира клетките с имунна активност да се справят с инфекциите. Подпомага работата на сърцето, като стабилизира сърдечния мускул, проводната система и подобрява кръвоснабдяването чрез заздравяване на кръвоносните съдове на сърцето. Подобряват усвояването на глюкозата от клетките при модели на захарен диабет тип2, при което се намаляват стойностите на кръвната глюкоза и заболяването се повлиява благоприятно...

Описание

Аронията е широколистен храст с опадливи листа. Образува добре развито коренище и с годините дава много издънки. Листата са овални, обратнояйцевидни, средно до тъмно зелени и лъскави. Разположени са срещуположно по клонките. Цъфти през май с бели цветове, събрани в щитовидни съцветия. Плодовете са черни, по-едри, по-тръпчиви, по-твърди и по-кисели от тези на касиса. Сиропът от арония може да се приготвя и по студен начин и да се съхранява дълго, запазвайки вкусовите си и лечебни качества. В студено пресования сок се съдържат: Биофлавоноиди важни полифенолни природни съединения – антоцианини, катехин, кверцетин. Те са незаменими естествени антиоксиданти. Необходими за всяка една клетка от нашия организъм. Няма друго растение с такова рекордно съдържание на полифенолни вещества. В сравнение с гроздето, грейпфрута и червеното цвекло, аронията съдържа 5 пъти повече! Значимо е присъствието на минерали и микроелементи: йод, калий, калций, фосфор, магнезий и желязо. Рекордни концентрации на йод и манган. Съдържанието на йод в аронията е 3-4 пъти по-голямо от другите плодове. Витамини: А, В1, В2, В3, В5, В6, В9, С, Е, К, Р. Следи от В17. Съдържание на витамин Р - до 3000 мг%, и това е единственият плод у нас с такова съдържание. Съдържа в достатъчни концентрации незаменимите аминокиселини - аргинин, лизин, хистидин, треонин; както и заменимите - тирозин, цистеин, аспаргинат, серин, глутамат. Аронията съдържа до 18% сухо вещество - фруктоза и гликоза (затова е подходящ и за диабетици), пектинови и дъбилни вещества. От нея освен сироп, може да се прави чай, мармалад, компот, вино... Плодовете издържат дълго съхранение в свеж вид, защото съдържат в себе си естествени консерванти.

Препоръки за отглеждане
Аронията е напълно зимоустойчива - издържа до -30 градуса. Отглеждането нараства заради непретенциозността и и положителното въздействие върху нашето здраве на плодовете и. Аронията е растение, което с успех може да се отглежда навсякъде у нас, включително и при полупланински и планински климат. Редовното поливане, плодородната почва и слънчево място са гаранция за доброто и развитие. Интензивно храстът започва да расте след втората година. Ежегодно от коренището израстват нови издънки, които постепенно насищат короната с различни по възраст клони. Встъпва в плододаване на втората година след засаждането, а редовно - след четвъртата. Родовитостта е добра - от един храст се набират 4-6 кг, а при много добри грижи - 8-12 кг. У нас вегетацията започва кьм 15-20 април, а цъфтежът - след 15-20 дни и с продължителност 15-20 дни. Интензивният растеж продължава до края на юли - началото на август. Плодовете зреят дружно около 15-20 август и тъй като не падат лесно, понасят беритба с 8-10 дни късно.

Напишете отзив

Забележка: HTML не е преведен!
    Лош           добър
Captcha

Тагове: Арония, Aronia melanocarpa, ШИРОКОЛИСТНИ С ОПАДЛИВИ ЛИСТА, ПЛОДНИ

Уважаеми клиенти, за летния сезон изпращаме поръчки понеделник до сряда. Освен сайта можете да ползвате за поръчки и Viber, Messenger и mail.

Много от растенията променят вида си през периодите на своята вегетация, но тук в сайта със снимки се представят в най-атрактивния им вид.​ Повечето снимки в сайта ни показват как ще изглеждат растенията след определен период и положени необходимите грижи. За Вас остава удоволствието да постигнете вида им от снимките, а защо не и по-красив.

Нашите растения се отглеждат на открито, в естествена среда - максимално близка до Вашата градина, което води до много добра климатизация и висок процент на прихващане - близък до максималния. Това обаче има и своите отрицателни страни - повреди от зимните мразове, понагризани листа от охлюви, насекоми, ... нещо съвсем нормално за живата природа. Както се казва няма пълно щастие. Налага се да направите избор. Има достатъчно колеги предлагащи безупречни растения отглеждани в изкуствена среда... Когато правите този избор помислете и за това, че в крайна сметка Вие просто си купувате разсад, който години напред ще зависи от Вашите грижи...

Доставка: със Спиди до 2-3 работни дни след потвърждаване на поръчката по телефон. За месеците от март до май е възможно да забавим доствката повече от нормалния срок, но се стараем да е до седмица. Можем да изпратим пратки и с Еконт, но за натоварените месеци от март до май не можем да поемаме бързи срокове. Заплаща се при получаване. Доставката е за сметка на клиента по тарифите на куриерската фирма. Повече информация на Как да поръчваме или УСЛОВИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ

В случай, че растението е отбелязано с три звездички в кошницата /***/, запишете го в коментара към поръчката, ако можем ще го добавим. За да може да довършите поръчката - отстранете растението отбелязано с три звездички /***/ от кошницата. В случай, че се нуждаете от по-голямо количество, което не е в наличност в сайта можете да се свържете и по телефон или E-mail с нас.